Anayasa uzmanı Dr. Clair Palley’in takviye maksadıyla Rum müzakere heyetine katıldığı, dün de Rum Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen Kıbrıs sorunu toplantısında hazır bulunduğu bildirildi.

Politis “Heyeti Takviye Ediyor… Anayasa Uzmanı Clair Palley de Görüşmelerde” başlıklı haberinde, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in aday olduğu BM Genel Kurulu Başkanlığı için New York’a gitmesi halinde Rum müzakere heyetinde oluşacak boşluğun nasıl doldurulacağı belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Habere göre, Sözcü Nikos Hristodulidis, gazetenin sorusuna karşılık Saray’daki toplantının, müzakere masasında yapılan çalışmaların incelenmesi ve bir sonraki adımların görüşülmesi için düzenlenen rutin toplantılardan biri olduğunu açıkladı.

Hristodulidis, 1980’lerde Rum Yönetimi başkanlarının danışmanlığını yapan Palley’in Kıbrıs sorununu çok iyi bildiğini, halen de Andreas Andreas Mavroyannis’in Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile görüşmelerine katılmakta olduğunu söyledi. Saray’daki toplantıya Palley dışında, Rum müzakere heyetinden diğer üyelerinin de katıldığını anlattı.

Mavroyannis’in BM Genel Kurul başkanlığı seçimlerine katılmak üzere 29 Mayıs’ta New York’a gideceğini kaydeden gazete seçilmesi halinde de, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 27 Mayıs’ta yapacakları görüşmenin, Mavroyannis’in katılacağı son liderler görüşmesi olacağına dikkat çekti.

Haberde Nami ve Mavroyannis’in, bir dizi konudaki yakınlaşma ve karşılıklı anlayışları not etmek ve bir sonraki liderler görüşmesinin hazırlıklarını yapmak üzere bu hafta da rutin görüşmelerini sürdürdükleri hatırlatıldı.

Fileleftheros “Belgelere Dair Görüşmeler” başlıklı haberinde müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in Yönetim, Mülkiyet, Ekonomi ve AB başlıkları üzerinde yoğunlaştığını yazdı.

Gazete Palley’in Spiros Kiprianu döneminde yapılan müzakerelerde Rum tarafının danışmanlığını yaptığını, Annan planıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere zengin bir yazarlık geçmişi bulunduğunu kaydetti.

Alihtia “Nami-Mavroyannis Görüşmeleri İyi Ortamda” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis’e müzakere süreciyle ilgili bilgi verdiğini, bunun öncesinde ise Mavroyannis ve hukuk danışmanlarıyla (Polis Poliviu, Alekos Markidis ve Clair Palley) bir toplantı yaptığını yazdı.

Habere göre, Perdikis Saray’dan çıkışında gazetecilerin KKTC’deki siyasi durum nedeniyle bir gerileme olup olmadığı sorusuna karşılık Anastasiadis’in kendilerine, Cumhurbaşkanı Akıncı’dan henüz böyle bir şey gelmediğini söyledi, şu iddiaları ekledi:

“Biz temkinli olmaya devam ediyoruz. Bize göre Akıncı’nın karşılıklı anlayış noktalarından geri adım atması, hatta şike yapması an meselesidir. Başkan Anastasiadis’le Ulusal Konsey’in işleyişini de görüştük. Konsey, seçimlerden sonra, yeni oluşumuyla toplantıya çağrılacak. Ulusal Konsey’in var olmaya devam edecek olmasından memnunuz. Başkan Konsey’in nasıl işlemesi gerektiğine dair görüşlerini aktardı, biz de kendi görüşlerimizi ortaya koyduk”.

Simerini’nin “İmza İle Gizlilik” başlıklı haberine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Ulusal Konsey toplantılarına gizlilik esası getiriyor. Siyasi parti başkanlarından,  Konsey’den belge ve bilgi sızdırmalarını kati surette yasaklayacak bir beyan imzalamaları istenecek.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in imzalı beyan dışında, toplantılara sadece siyasi parti başkanlarının katılmasına da karar verdiğini, Konsey’in işleyiş yöntemi konusundaki bu kararının, Rum genel seçimlerinden sonra yapılacak ilk Ulusal Konsey toplantısında uygulanacağını kaydetti.

Haravgi “Müzakere Süreci Gözden Geçirildi” başlıklı haberinde Rum Sözcü Hristodulidis’in açıklamasına yer verdi.