İsrail eski Devlet Başkanlarından Şimon Peres, nisan veya mayıs ayında Güney Kıbrıs’a gidecek.

Alithia ve diğer gazeteler, İsrail’deki temaslarının tamamlayan DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun dün Güney Kıbrıs’a dönüşünde temaslarına ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail’in eski devlet başkanı Şimon Peres’i davet ettiğini, Peres’in nisan yada en geç mayıs ayının başında Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini açıkladığını yazdılar.

Habere göre Neofitu, İsrail ziyaretinin verimli ve faydalı geçtiğini belirterek “İsrail’le ne kadar yakın olursak o kadar güvende hissederiz” şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesindeki güvenlik konusunun İsrail’i de yakından ilgilendirdiği şeklindeki düşüncesinin İsrail tarafından da kabul gördüğünü öne süren Neofitu, Kıbrıs’ta yabancı ülkelerin garantilerinin bulunmasının, İsrail’in güvenliğinin de aleyhine olacağını iddia etti.

Neofitu, ziyaretinin başarılı olduğu bir diğer unsurun ise, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail arasındaki üçlü iş birliğinin desteklenmesi amacıyla üç ülke devlet başkanlarının yanı sıra parlamentolarının da üçlü görüşme gerçekleştirmeleri önerisinin kabul edilmesi olduğunu belirtti.

ABD, YUNAN VE YAHUDİ LOBİSİ TEMASLARDAN MEMNUN

Gazete bir diğer haberinde ise, ABD’deki Yunan ve Yahudi lobisi üyelerinin Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki iş birliğini pekiştirmek amacıyla üç ülkeye ziyaret başlattıklarını, bu çerçevede dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştüklerini yazdı.

Habere göre görüşme sonrasında açıklamada bulunan AHEPA Başkanı John Galanis, ziyaretlerinin amacının üç ülkenin iş birliği çabalarını desteklemek olduğunu belirterek Anastasiadis’in kendilerine Kıbrıs sorununa ilişkin bilgi aktardığını söyledi.

Yahudi lobisi temsilcisi Malcolm Hoenlein de ABD’deki Yunan ve Yahudi lobisinin uzun zamandan beridir birçok konuda yakın iş birliğini sürdürdüklerini vurguladı ve Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki iş birliği girişimlerinin tarihi önem taşıdığı iddiasında bulundu.