Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında birleşik ekonominin yaşayabilirliği konusunda rapor hazırlayacaklarını, raporun birkaç ay içerisinde hazır olmasının beklendiğini açıkladı.

Politis gazetesi, Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis’in New York’taki temaslarının akabinde Washington’a geçeceğini ve IMF ile Dünya Bankası yetkilileriyle, Kıbrıs sorununun çözümü öncesi ve sonrası ekonomik duruma ilişkin rapor hazırlanması konusunu görüşeceğini yazdı.

Gazete, ilgili açıklamanın ilk olarak Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’ten geldiğini, daha sonra Petridis’in de temaslarını doğruladığını yazdı.

Hristodulidis açıklamasında, Petridis’in, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, “Kıbrıs sorununun çözümü öncesi ve sonrasında Kıbrıs ekonomisi ve federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uygulayabileceği kalkınma modeline ilişkin bütünlüklü bir görünümü elde etmek amacıyla teknokrat raporu hazırlanması için başlattığı görüşmeleri sürdüreceğini” açıkladı.

Hristoduldis, Petridis’in New York temaslarına değindiği açıklamasında, “hedefin, çözümün ekonomik kalıcılığını inceleyerek ‘kalıcı çözüm’ terimine belirli bir içerik kazandırmak ve böylece toplumun endişelerine yanıt vermek olduğunu” vurguladı.

Gazete, Eide’nin geçtiğimiz hafta IMF Genel Müdürü Christyn Legarde’le çekilmiş bir fotoğrafını sosyal medya üzerinden yayınladığını ve Legarde’la şans eseri görüşerek Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutunu ele aldıklarını söylediğini hatırlatarak, ancak elde edilen bilgilerin, Eide ile Legarde’nin daha önce de iki-üç kez bu konuyu ele almak amacıyla görüştükleri yönünde olduğunu aktardı.

PETRİDİS: “BM VE KIBRISLI TÜRKLERLE UZLAŞI İÇERİSİNDE OLACAK”

Öte yandan Hristodulidis’in ardından dün konuya ilişkin bir diğer açıklama da Petridis’ten geldi.

Habere göre Petridis, “henüz rapor hazırlanmasına başlanmadığını, başlanabilmesi için görev ve yetkilerin belirlenmesine çalışıldığını” belirterek “raporun ne zaman bitirilebileceğine dair bir takvim olmadığını ancak birkaç ay sürmesinin beklendiğini” ifade etti.

Petridis, “görev ve yetkilerin BM ve Kıbrıs Türk tarafıyla uzlaşı içerisinde belirleneceğini” belirtirken çözüm sonrasında mülkiyet başlığında ödenmesi gereken tazminatların ise “ayrı bir konu olduğunu ve büyük olasılıkla daha sonra farklı bir çerçevede gündeme geleceğini” vurguladı.

Petridis, Washington’da sadece rapor konusunu  ele almak için değil ABD ile Güney Kıbrıs arasındaki ekonomik ilişkileri de ele almak için bulunduğunu sözlerine ekledi.

Gazete, Petridis’in ABD Dışişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat ve diğer bazı yetkililerle temaslarda bulunacağını yazdı.