Karma köy Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin elektrik kullanımı için Rum Elektrik Dairesi’ne (AİK) 2015 yılı için ödemeleri gereken miktarın 200 bin Euro olduğu iddia edildi.

Alithia gazetesi, AİK’in Pile’de bulunan Kıbrıs Türk’e ait binaların 2015 yılındaki elektrik kullanımı için tahsil etmesi gereken miktarın 200 bin Euro’ya ulaştığını, 1964-2015 dönemindeki toplam miktarın ise 271 milyon Euro olduğunu iddia etti.

Pile’deki Kıbrıslı Türklere ait binalardan elektrik parası alınmadığını, bu yöndeki girişimler sonucunda KKTC Elektrik Kurumu’nun Kıbrıslı Türklere ait binalardaki sayaçları okuma ve her ay sonunda gereken miktarı AİK’e yatırması konusunda anlaşmaya varıldığını iddia eden gazete, akıllı sayaçların bile yerleştirildiğini ancak bazı Kıbrıslı Türklerin baskısı sonucunda bu konudaki uzlaşının ortadan kalktığını öne sürdü.

Haberde ayrıca, konunun Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında gerçekleştirilen müzakerelerde de gündeme geldiği ve herkesin elektrik faturası ödemesi gerektiği şeklinde uzlaşıya varıldığı iddia edildi.

Gazete, bu uzlaşının ardından Kıbrıs Türk tarafının, Karpaz’da ikamet eden Kıbrıslı Rumların da elektrik ödemediklerini ve “herkesin ödemesi” ilkesi çerçevesinde Pile’deki Kıbrıslı Türklerle birlikte Karpaz’daki Rumların da ödeme yapmaları gerektiği görüşünü sunduğunu belirterek bu noktadan itibaren taraflar bir uzlaşıya varmadan konunun “donmuş şekilde” kaldığını iddia etti.