Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların birlikte yaşadığı Pile köyünde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum muhtarlıklar arasında, köyde bir meydana taş döşenmesi konusunda dün gerginlik yaşandığı, ancak tarafların daha sonra ilke anlaşmasına vardıkları bildirildi.

Fileleftheros gazetesi; “Meydana Taş Döşeme Sadece İki Toplumlu İşbirliğiyle – Pile’de İki Taraf Dün İlke Anlaşmasına Vardı” başlıkları altında verdiği haberinde, Pile’de Kıbrıs Türk tarafının, bir meydana taş döşeme niyetiyle bölgeye iş makinelerini gönderdiğini, taş döşenecek yerin bir kısmının sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne ait olduğunu iddia eden Kıbrıs Rum tarafının olaya itiraz etmesi sonucunda ise gerginlik yaşandığını yazdı.

Gazete, köyün Rum muhtarı Simos Mitidis’in önceki günden itibaren Birleşmiş Milletler’i (BM), Kıbrıs Türk tarafının söz konusu araziye girmesi durumunda kendisinin de iş makinelerini göndereceği konusunda uyardığını, dün sabah Kıbrıs Türk iş makinelerinin bölgeye gitmesi üzerine de BM’nin 50 barış gücü askerini taş döşenmesi öngörülen meydana konuşlandırdığını iddia etti.

Olay yerine gelen Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’in “BM’yi inandıramadığını” ve KKTC makamlarına bilgi vermek üzere olay yerinden ayrıldığını öne süren gazete, bu arada Kıbrıslı Türklere ait iş araçlarının harekete geçtiğini, ancak BM’nin araçlarının tüm alanı bloke etmesi sebebiyle ilerleyemediklerini savundu.

Gazete, yaklaşık bir saat sonra taraflar arasında ilke anlaşmasına varıldığını ve Kıbrıslı Türklere ait iş araçlarının bölgeden çekildiğini, meydanın, ilke anlaşmasının kesinlik kazanacağı Salı gününe kadar ise BM tarafından korunacağını yazdı.

Gazeteye açıklamada bulunan Pile’nin Rum Muhtarı Mitidis ise, köydeki Kıbrıs Türk okulu ile “Pile kapalı salon” arasında kalan alana taş döşenmesi işinin iki toplum tarafından ortaklaşa yapılması konusunda ilke anlaşmasına varıldığını açıkladı.

Dünkü olayda mantığın üstün geldiğini ve bunun kendilerini memnun ettiğini ifade eden Mitidis, “her iki tarafın da iş makinelerini kullanacağını ve maliyetin de yarı yarıya karşılanacağını” söyledi.

KKTC makamlarının “anlaşmaya ilişkin resmi onayı Salı günü vermesinin beklendiğini” ifade eden gazete, Salı gününe kadar Kıbrıslı Türklerin herhangi bir faaliyette bulunmamayı taahhüt ettiklerini savundu.

Haberde, Beyarmudu Belediyesi tarafından bölgeye götürülen malzemelerin ise Kıbrıs Türk İlkokulu avlusunun döşenmesinde kullanılması konusunda anlaşılmaya varıldığı da ifade edildi.