Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalistler-Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitella, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılmasından yana tavır koydu ancak Kıbrıs’ta garantilerin olası bir çözümden sonra da devam etmesinin “AB açısından anomali olduğunu” iddia etti.

Fileleftheros, salı günü Ada’ya yapacağı ziyaret öncesinde Pitella ile Brüksel’de yaptığı röportajı “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümü Temelinde Çözüm… Gianni Pitella Fileleftheros’a: Garanti Sisteminin İdamesi AB Açısından ‘Anomali’” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre Kıbrıs sorununun olası çözümünden sonra garanti sisteminin idamesini AB açısından “anomali” diye niteleyen Pitella “4 özgürlük de dahil müktesebat Ada hükümranlığının tamamında uygulanmalı. Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti federal bir devlet olmalı” dedi. Gazete Pitella’nın bu ifadesiyle “mevcut devletin dönüşümüne doğrudan gönderme yaptığını” yazdı.

“TÜRKİYE, KAPALI MARAŞ’I İADE EDEREK VE ASKER ÇEKMEYE BAŞLAYARAK ÇÖZÜME YARDIMCI OLMALI”

Ada’ya salı günü gelecek ve hem Güney’de hem de KKTC’de temaslarda bulunacak olan Pitella “Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı uyarınca kapalı Maraş’ı iade etmeli ve Türk askerlerini Ada’dan çekmeye başlamalıdır” dediği Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmasını da istedi. Pitella özetle şu ifadeleri kullandı:

“Kıbrıs’ta sürdürülmekte olan müzakere prosedürünü, Kıbrıs sorununun sonsuza dek halledilmesi için bir fırsat görüyoruz. Türkiye’nin,  askerlerini çekerek, yerleşikler ve garantiler konularında gerekli işbirliği yapmaya hazır olduğunu göstererek bu çabalara aktif eşlik etmesini bekliyoruz.”

“TÜRK BAŞLIKLARININ AÇILMASI AÇIK ÇEK DEĞİL”

Gianni Pitella Türkiye’nin, Rum yönetiminin tek yanlı engellemekte olduğu 23 (Adalet Dağıtımı ve Temel Haklar) ve 24 (Adalet, Özgürlükler, Güvenlik) numaralı müzakere başlıklarının açılması çabalarına destek belirtirken“Türk başlıklarının açılması açık çek değil” dedi, şunları ekledi:

“Türkiye’de reformların, Avrupa ilkeleri ve standartları temelinde gerçekten ileri götürülmesi yönünde önemli bir adımdır. Türkiye, üyelik perspektifini açık tutabilmek için Ankara Protokolünü tam olarak uygulayıp Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımalıdır.”

GRUP ÇALIŞMALARINA KIBRISLI TÜRK GÖZLEMCİ

Pitella Sosyalistler ve Demokratlar’ın seçilmiş bir Kıbrıslı Türk’ün, Grup çalışmalarına gözlemci olarak katılmasına karar verdiğini ancak Kıbrıslı Türklerin, AP genel kurullarına gözlemci sıfatıyla katılım talebine mesafeli durduğunu belirtti, şunları söyledi:

“Kıbrıs Türk toplumunun AP’de fiilen temsil edilmiyor olduğu bir gerçektir. Sosyalistler-Demokratlar Grubu,  güveni artırmak ve Kıbrıs Türk toplumunu AB’ye yaklaştırmak için Kıbrıs Türk toplumunun kardeş partisinden seçilmiş bir gözlemci almaya karar verdi. Bizim beklediğimiz, Kıbrıs sorununa kesin bir çözüm bulunmasıdır. Gözlemci meselesi açığı kapatmak üzere geçici bir çözümdür, hiçbir şekilde kurumsal tanıma demek değildir. Bu konuya nihai çözümü, Kıbrıs sorununun kesin halli ve ülkenin yeniden birleşmesi getirecek. Avrupa Parlamentosu’nda temsiliyet kararı da her ülkenin hükümetine ve parlamentosuna kalmış.”