Güzelyurt'un (Morphou) sözde Belediye Başkanı Charalambous Pittas, Kıbrıs Türk tarafındaki açıklamaları yanıtlayarak Morpho'nun pazarlık malzemesi olmadığını, olmayacağını belirtti.

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Güzelyurt'un (Morphou) geri verilmesinin müzakere masasında olmadığını söylemişti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Pittas, Özgürgün'ün tutumunu kınadı ve bu durumun kabul edilmez kışkırtıcı açıklamalar olduğunu, Kıbrıs'ta bir çözüm ve ülkenin yeniden birleşmesi için devam etmekte olan çabaları tehlikeye attığını vurguladı.

Charalambous Pittas, Güzelyurt (Morphou) halkının hiçbir şekilde evlerine dönme haklarından vazgeçmeyeceklerini, Güzelyurt'un (Morphou) Özgürgün'ün malı olmadığını, toprakların yasadışı bir şekilde silah zoruyla zapt edildiğini kaydetti.

“Kıbrıs'ın 1974`teki Türk işgalinden sonraki oldubittilerin Özgürgün'e, Mustafa Akıncı'nın yasadışı rejimine ve Ankara'ya topraklarımız üzerinde hak vermiyor” diyen Pittas, Güzelyurt'un (Morphou) sözde Belediye Meclisi'nin oybirliğiyle Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'u onurlandırarak 11 Temmuz 2016 Pazartesi günü düzenlenecek bir etkinlikle şehrin anahtarını vereceğini de duyurdu. (CNA)