Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Sosyalistler-Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella’nın Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temasları çerçevesinde dün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos a ve DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ile bir araya geldiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin “AB İlkeleri Temelinde Çözüm” başlıklı haberine göre Pittella, dün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylar içerisinde Kıbrıs sorununa AB ilke ve değerleri ile BM kararları uyarınca bir çözüm bulunabileceğini, aynı zamanda Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin AB için büyük bir başarıdan ibaret olacağını söyledi.

Gazeteye göre Rum Meclis Başkanı Omiru ise konuşmasında, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün Avrupai olması gerektiğini, bununla birlikte, gerek Pittella, gerek Avrupalı Sosyalistler ve Demokratlar’ın yaptıkları görüşmede ortaya konulan net pozisyonun “Kıbrıs sorununun çözümünün AB normlarıyla tamamen uyumlu olması gerektiği şeklinde olduğunu” ifade etti.

Gazeteye göre Omiru ile Pittella, terörle mücadele edilebilmesi için “daha fazla Avrupa” sloganının, pratiğe dökülmesine olan inançlarını da dile getirdiler.

Gazeteye göre Pittella ise konuşmasında, düşünce ve dualarının, ne yazık ki Brüksel’de yakınlarını kaybeden ailelerle olduğunu belirtti ve devamla “Daha fazla Avrupa’ya ihtiyacımız var. Avrupa’daki istihbarat birimleri arasında daha fazla ve daha derin işbirliğine ihtiyacımız var. Üye devletler ile hükümetler arasında daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var. Aksi takdirde, bu fenomeni önlemeyi başaramayacağız” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise, müzakere sürecinin, adanın yeniden birleşmesi gidişatında ilerlediğini tespit etmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Pittella, bu tarihi hedefin başarılı olmasına bağlı olan tüm siyasi parti ve önemli şahsiyetlere de teşekkür etti.

Terör tehdidiyle gömüldükleri karanlığın ardından, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin, bütün Avrupa ve insanlık için bir ışık olacağını dile getiren Pittella, “bu duvarın muhafaza edilmesine artık bir neden olmadığını, Berlin duvarının yıkıldığını, şimdi de Kıbrıs’taki duvarın ortadan kaybolmasının zamanının geldiğini” sözlerine ekledi.

PİTTELLA-SİZOPULOS GÖRÜŞMESİ

Gazete, başka bir haberinde ise, Pittella’nın Rum kesimindeki temasları çerçevesine dün EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ile bir araya geldiğini de yazdı.

Gazeteye göre Sizopulos, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Pittella ile gerek AB, gerek Kıbrıs sorununu ilgilendiren güncel meselelerde fikir alışverişi yaptıklarını söyledi.

Gazeteye göre Sizopulos, Kıbrıs’ın, Pittella tarafından Avrupa Parlamentosu’nda istikrarlı bir şekilde desteklenmesi beklentisini de dile getirdi.

PİTTELLA-PAPADOPULOS GÖRÜŞMESİ

Pittella’nın, temasları çerçevesinde, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ile bir araya geldiğini de yazan gazete, Pittella’nın Papadopulos’u, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grup toplantısında konuşma yapmaya davet ettiğini haber verdi.

Gazeteye göre, daveti kabul eden Papadopulos, Pittella’ya “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin haklı çıkma mücadelesine verdiği destekten ötürü” teşekkür etti.

Gazete, Papadopulos’un Pittella’yı Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirdiğini de ekledi.

Haber Alithia’da “Önümüzdeki Aylarda Kıbrıs Sorununa Çözüm Bulunabilir”, Simerini’de “Pittella Çözüm Konusunda İyimser”, Haravgi’de “Önümüzdeki Aylarda Çözüm”, Politis’te ise “Pittella Bir Çözümün AB İçin de Zafer Olacağını Düşünüyor” başlıklarıyla yer aldı.