Rum Yönetimi’nin, üzerinde ağır iş makineleri tamirhanesinin inşa edilmiş olduğu, Baf’ın merkezindeki bir Kıbrıs Türk malını “koordineli ve kararlı faaliyetlerle dün geri aldığı” haber verildi.

Politis gazetesi “Kıbrıs Türk Malı Devlet Tarafından Geri Alındı… Kıbrıs Türk Mallarının İdaresinden Sorumlu Biriminden Dün Baf’ta Koordineli Faaliyetler” başlıklı haberinde, tamirhanenin sahiplerinin, operasyonu ertelemek için bir kararname elde ettikleri öğle saatlerine kadar, yetkili devlet biriminin Kıbrıs Türk malını geri almayı tamamladığını, böylece kararnamenin de bir geçerliliğe sahip olmadığını yazdı.

Gazete, Baf Kaymakamlığı ile Kıbrıs Türk Malları İdaresinden ekiplerin, sabah saatlerinde, tamirhanenin sahipleri tarafından garajın önüne yerleştirilmiş engellerle karşılaşmalarına rağmen, operasyonu tamamladıklarını ve en nihayetinde binayı yıktıklarını belirtti.

Gazete, tamirhanenin sahiplerinin mahkeme emrini almalarından kısa bir süre önce, devletin Kıbrıs Türk malını geri aldığı anlamına gelen kırmızı kurdelenin alana yerleştirildiğini ekledi.

Öte yandan gazete, Kıbrıs Türk Mallarının İdaresinden Sorumlu Birim ile Baf Kaymakamlığının açıklamasına göre, binanın, tamamen yasal prosedürlerin izlenmesinin akabinde, yasal bir şekilde geri alındığını yazdı.

Yapılan ilgili uyarının ardından, arazinin kira sözleşmesinin sona erdiğini, çünkü binanın sahibinin, binanın kullanım haklarını, böyle bir şeye hakkı olmamasına rağmen başka üç kişiye devrettiğini yazan gazete, kira sözleşmesinin sona erdirilmesi kararının akabinde bir başvuru yapıldığını, bunun da Bakanlar Komitesi tarafından reddedildiğini yazdı.

İşletmenin ilgili yasa uyarınca durumdan haberdar edildiğini ve işletme sahibine, Kıbrıs Türk binasını kendi iradesiyle terk etmesi için kendisine makul bir süre tanındığını, ancak bunun gerçekleşmediğini yazan gazete, bunu işletme sahibinin avukatı tarafından yapılan yeni başvurunun izlediğini ifade etti.

Gazete, Kıbrıs Türk Mallarının İdaresinden Sorumlu Birimin müdür yardımcısının ise, Rum Başsavcısının yakın zamandaki konuyla ilgili raporuna dayanarak, başvuruyu reddetmeye ve Kıbrıs Türk malını derhal geri almaya karar verdiğini ekledi.

Fileleftheros ise “Baf’ın Merkezindeki İşletme Bölgeden Uzaklaştırıldı” başlığıyla yer verdiği haberinde, uzaklaştırma operasyonunun gergin bir atmosferde ve yoğun polis eşliğinde gerçekleştiğini yazdı.

Öte yandan gazete, işletmenin sahiplerinin dün Baf Kaza Mahkemesinden elde ettikleri ve işletmenin olduğu binalarda herhangi bir çalışma yapılmasını erteleyen geçici kararnamenin ardından, davanın da artık yeni bir boyut kazandığını kaydetti.

Gazete, dün öğlen çıkarılan geçici kararnamenin, Rum Başsavcısı Kostas Kliridis ile Kıbrıs Türk Mallarının İdaresinden Sorumlu Birimin çalışanları aleyhinde olduğunu ve kararnamenin, ailenin idaresinde olan alana herhangi bir müdahalede bulunulmasını açıkça yasaklamakta olduğunu ekledi.