Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde dün bir araya gelen liderlerin, kurucu devletlerdeki nüfus oranı ile her kurucu devletin kendi kontrolündeki bölgelerdeki Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun garanti altına alınması konusunda uzlaşmaya vardığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmeye geniş bir şekilde yer verirken, liderlerin, 90 bin TC kökenli vatandaşın kalması yönünde uzlaşmaya varması ve diğer görüşme detaylarına geniş bir şekilde yer verdiler.

İki liderin, üzerinde anlaşmaya varılanlar konusunda yeterince bilgilendirici olduğunu yazan gazete her bir liderin ise, kendi tarafı için olumlu olanı ortaya koyduğunu belirtti.

Gazete “Yerleşiklerin Kalması Konusunda Uzlaşma-İki Lider Ada’da Kalacak Türklerin Sayısı Konusunda Arayı Buldu” ” başlıklarıyla haberin ayrıntılarını verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in uzlaşmaya vardıkları temelinde, Kıbrıs sorunun çözümünden sonrada TC kökenli vatandaşların kalmasının kesin olarak addedilmesi gerekeceğini yazdı.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklamalarına dayanarak, çözümden sonra Ada’da kalacak TC kökenli vatandaş sayısını 90 bin olarak anlaşıldığını belirtti.

Habere göre iki lider dün “vatandaşlık, temel özgürlükler, oy hakları konularını ele aldı.

Gazete ayrıca her iki liderin de, ilerlemeden bahsederek memnun gözüktüğüne de dikkati çekti.

Politis gazetesi, görüşme haberini “Vatandaşlık, Yasal İkametgah ve Oyunu Oturduğu Kentten Başka Yerde Kullananların Oy Hakları Konularında İlerleme-Kim Nerede İsterse Orada Kalır” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in,  “vatandaşlık, yasal ikametgah, temel özgürlükler ve oy kullanma hakkı” şeklindeki bir çok konuda ilerleme sağlandığına ilişkin açıklamasına yer verdi.

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görüşme sonrasındaki açıklamalarına da geniş bir şekilde yer verdi.

Anastasiadis’in, Kıbrıslı Türklerin sayılarına ilişkin verilerden bahsettiği açıklamasına da atıfta bulunan gazete, bazı hükümet kaynaklarına dayanarak Anastasiadis’in dikkatsizlikle, karma evliliklerden olan ve siyasi nedenlerden dolayı “Kıbrıs” vatandaşlığı almayan ve sayıları 15 bin olan çocukların sayısını hesaba katmadığını belirtti.

Habere göre aynı kaynak, Kıbrıslı Türkler arasında, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısının 20-25 bin olduğunu söylerken vatandaşlık alan ve Kıbrıslı Türklerle evlenen TC kökenli vatandaş sayısının 60 bini geçmediğini de savundu.

Alithia gazetesi ilgili haberi “Yakıcı Konularda Uzlaşma” şeklinde verdi.

Gazete uzlaşmaya varılan konulara yer verirken  “yasal ikametgah, mesleki ve ekonomik faaliyetlerin yerine getirilmesi hakkının belirlenmesi, federal devletin her vatandaşının, Kıbrıs’ın istediği bölümünde yaşayabileceği ve çalışabileceği, vatandaşlık alan TC kökenli vatandaş sayısının 60 bini geçmediği, Anastasiadis’in, maksimum sayı olarak 90 bine kadar olan rakamdan bahsettiği, oy kullanma hakkındaki kotalar, bu oranın yüzde 20 şeklinde hesaplanması” gibi maddelere yer verdi.

Simerini gazetesi “Yerleşiklerle İlgili Plan Annan Reçetesiyle-Çözüm Durumunda 90 Bin Kalacak” başlıklarını kullanarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklamalarına geniş bir şekilde yer verdi.

ANASTASİADİS

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, görüşme sonrasında bazı açıklamalarda bulundu.

Vatandaşlık konusundaki formül temelinde olası bir çözümün ardından Kuzey’de kaç  “yerleşiğin” kalacağına ilişkin hesabın nasıl yapılacağına dair bir soru üzerine, Anastasiadis, Nüfus Dairesi’nin verilerine göre, “Kıbrıslı” olarak kaydedilen veya pasaport veya kimlik kartı alan Kıbrıslı Türk sayısının 117 bin 544 olduğunu, başvuru yapmayan önemli sayıda Kıbrıslı Türk’ün de bulunduğuna dikkati çekti. Anastasiadis sözlerinin devamında, en azından 12 bin 500 Kıbrıslı Türkün kaydolmadığı hesaba katılması durumunda bunun Kıbrıslı Türklerin sayısının 130 bine ulaştığı anlamına geldiğini belirtti.

Anastasiadis, olası karma evlilikler ve karma evliliklerin çocukları olan TC kökenli vatandaşların sayısının ise 90 bini geçmediğini, bunun önerilen ve red edilen planla aynı oranda olduğunu da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, yerleşim ve mülk edinme hakkının uygulanmasını kabul edip etmediği şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, bu konuda zaten anlaşmaya varıldığını, bundan dolayı, resmi ikametgahın belirlenmesi, meslek, müteşebbis faaliyetler yerine getirme hakkı ve bunun gibi konuların artık kesin olarak addedildiğini söyledi.

Anastasiadis, geriye, başka konulara ilişkin ayrıntıların belirlenmesinin kaldığını ifade etti.

Yerleşim ve mülk edinme hakkının, kısıtlamalar olmadan mı anlaşıldığı, ya da var olacak sınırlandırmalar üzerinde anlaşmaya varılıp varılmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, bu ayrıntıya girmediklerini, örneğin, mülk edinmeye ilişkin olarak, olası bir geçiş döneminde, birisinin edinmesi mümkün olan, mülk, ev veya iş yerinin yüzölçümünde bir kısıtlamanın olabileceğini söyledi.

Anastasiadis,  Kıbrıs Türk kurucu devletin, Kıbrıs Rum kurucu devleti düzeyine gelmesine kadar olan geçiş döneminden bahsederken kısıtlamaların, hakların yerine getirilmesiyle ilgili değil teknik olduğunun da altını çizdi.  

Kotaların söz konusu olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, bunun söz konusu olmadığını, kotaların yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak kişilerde olacağını, bir diğer deyişle, oy kullanma hakkının sağlama alınacağını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Kıbrıslı Rumların iki kesimli, iki toplumlu federasyon istediği konusundaki  endişelerini yorumlaması istenen Anastasiadis, elbette ki federasyonu idrak ettiklerini, konfederasyona oluşturucu unsurlar yerleştirildiği zaman bazı önerilerin federasyonla uyuşmadığını da diğerlerinin anlamasını istediğini, ayrıca dikkate alınması gereken başka bir çok şeyin de bulunduğunu ifade etti.

Politis gazetesine göre Anastasiadis, siyasi haklara ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Anastasiadis, başka devlette oturup burada iç vatandaşlığa sahip olanların yerel seçimlerdeki oy haklarından da bahsederek, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yerel seçimlerde yapılanla, ‘ağırlıklı oran’ olacağını, örneğin ‘Peya’da, yasanın, yerel toplulukların, dışlamalar olmaksızın ilk söze sahip olmasını garanti altına alınması için bazı kısıtlamalara olanak tanıdığını”  ifade etti.

“AKINCI’NIN ÇÖZÜM OLMAZSA İSTİFA EDECEĞİ İDDİASI”

Politis gazetesi “Çözüm Olmazsa İstifa Edecek-Olası Başarısızlık Akıncı’nın Görevini Daha Önceden Sonlandıracak” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Cumhurbaşkanı olarak 2020 yılında sona erecek olan beş yıllık görevini tamamlayıp tamamlamayacağının Kıbrıs sorununun çözüm sürecine doğrudan doğruya bağlı olduğunu iddia etti.

Gazete, KKTC’deki bilgilere atıfta bulunarak iddia ettiği haberinde, Kıbrıs Türk lideri Akıncı’nın, Anastasiadis de dahil olmak üzere tüm ilgililere gelişim halindeki müzakere sürecinin olası başarısızlığının, kendisini “Cumhurbaşkanlığı” makamından istifa etme seçeneğine getirebileceğini belirttiğini savundu.

Akıncı’nın, müzakere sürecinin, iki toplum tarafından onaylanacak bir çözüm planına varması için her şeyi  denemeye niyetli olduğunu savunan gazete aynı bilgilerin, Akıncı’nın yakın çalışma arkadaşlarına da aynı niyetini ilettiğini iddia etti.