Fileleftheros gazetesi: “Garantiler Olmazsa Kıbrıslı Türkler Evet Demez – Akıncı Mülkiyet ve Dönüşümlü Başkanlık Konusunda Kendisini Yineledi” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dün akşam yayınlanan açıklamalarında “Türkiye’nin garantörlüğünün kalmasından yana görüş belirttiğini” yazdı.

Akıncı’nın mülkiyet konusunda ise, “takas ve tazminat çözümlerini çıkış olarak gördüğünü” belirten gazete, Cumhurbaşkanı’nın diğer açıklamalarına da yer verdi.

LİDERLERİN CNN TÜRK’E AÇIKLAMALARINA TEPKİLER GELDİ

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in CNN Türk’te yayınlanan röportajlarına Güney Kıbrıs’taki partilerden tepkiler geldiğini yazdı.

Habere göre, DİKO’dan yapılan açıklamada, Akıncı’nın “yeni bir ortaklıktan bahsettiği, böylece Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılması ve konfederasyon çözümünü ima ettiği” iddia edildi.

DİKO ayrıca Anastasiadis’in de, Türkiye için sadece etkin desteğinin gerektiğini söyleyerek değinmiş olmasını eleştirdi.

EDEK açıklamasında, Anastasiadis’in Türkiye’ye sadece bu sözlerle değinmesini eleştirirken Akıncı’nın ise KKTC’deki taşınmaz mal sahiplerinin sözde “yasal sahiplerle” eşit haklara sahip olduklarını savunduğunu belirtti.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, IMF’nin davet edilmesi konusunda Akıncı ve Anastasiadis’in farklı açıklamalar yaptıklarını iddia ederken, Vatandaşlar İttifakı ise Akıncı’nın mülkiyette ilk sözü kullanıcılara vermeyi istediği iddiasında bulundu.

NEOFİTU: “ÇÖZÜMÜN MALİYETİ DAHA ÇOK MÜLK İADESİYLE ÇÖZÜLEBİLİR”

DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Kıbrıs sorununun çözümü maliyetinin Kıbrıs Rum tarafına daha fazla taşınmazın iade edilmesiyle düşürülebileceğini iddia etti.

Gazetenin haberine göre Neofitu, “Gerek toprak düzenlemeleriyle Kıbrıs Rum tarafına verilecek bölgelerde gerekse Kıbrıs Türk yönetimi altında kalacak bölgelere Kıbrıslı Rumların dönmesiyle ne kadar çok taşınmaz Kıbrıslı Rum sahiplerine iade edilirse, mülkiyetin maliyetinin de o kadar az olacağını” belirtti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Mustafa Akıncı Her Konuda İlerleme Görüyor”.

Politis: “Kıbrıslı Rumlar Az Sayılarda Geri Dönecekler – Akıncı Nüfus ve Toprak Çoğunluğunda Israrcı”.

Alithia: “Akıncı Her Konuda İlerleme Olduğunda Israrcı”.

Simerini: “Garantiler ve Dönüşümlü Başkanlık İstiyor”.