Politis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, eylül ayı içerisinde “garantiler” haricinde 5 başlıkta ciddi yakınlaşma sağlanırsa, yoluna konulmakta olan çözümün ana maddeleri hakkında açık bilgilendirmeye aşamalı olarak başlanması konusunda ilke anlaşmasına vardığını yazdı.

Gazete, “Basında mülkiyetle ilgili ilk maksatlı sızdırma ve spekülasyonların yer almasının ardından iki taraf, halkın masada olup bitenler hakkında bilgilendirilmesinin öncelik olması gereğini anlamaya başlamış görünüyor”  yorumunu yaptı.

Haberi, “Maksatlı Sızdırmalar, Olup Bitenlerle İlgili Doğru Bilgilendirmeyi Dayatıyor... Eylül’de Çözüm Taslağı Oluşturuyorlar... Garantiler Konusu Havada Kalacak” başlık ve spotlarıyla manşete çeken gazete, iç sayfada “Liderler, Ciddi Yakınlaşma Olursa Kartlarını Yakında Açıyor” başlığı altında şu detayları aktardı:

“İki taraf, Eide ile vardıkları ilke anlaşmasıyla eylülden itibaren, müzakere masasında uzlaşılanlarla halkı daha çok bilgilendirerek, müzakerelerin şeffaflığını artırma kararı almış görünüyor. Bilgilendirmeye öncelik verilmesi kararı, her iki tarafta mülkiyetle ilgili aleni tartışmaların sonucunda gündeme geldi.

Öğrendiğimize göre hedef, müzakerelerin eylül ayında yeniden başlamasından sonra tatmin edici ilerleme kaydedilmesi ve ciddi yakınlaşmalar sağlanması halinde liderlerin her iki toplumu özlü bilgilendirmeye başlamasıdır. Ancak böyle bir şeyin olması için tarafların, zor ve uluslararası yön olan garantiler dışındaki ilk 5 başlığı az-çok kapatmış olmaları gerekecek.

Anastasiadis ve Kıbrıslı Türk lider Akıncı ile tatil öncesinde son kez görüşen Eide’nin dünkü açıklamaları göstergeydi. Eide, her iki taraftaki basında yanlış veya hatalı yayınlar yapıldığını belirterek açıkça, Ağustos’tan sonra daha çok bilgilendirme yapılacağı sözü verdi.”

Gazete, liderler arası görüşmelerin Ağustos’ta kesintiye uğrayacağını ancak müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in 10-21 Ağustos dönemi haricinde görüşmeye devam edeceğini yazdı.

EYLÜL’DE NEW YORK’TA...

Habere göre, Eide, Akıncı, Anastasiadis ve şahsının BM Genel Kurulu için eylül ayında New York’a gideceğini söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Akıncı ile ayrı ayrı görüşeceğini henüz ortak görüşme planlanmadığını açıkladı.

Eide, son zamanlardaki haberlere değinirken, basının ifade özgürlüğünün önemine inandığını belirterek “Ancak bu gerçeğin hilafına olmamalı. Son zamanlarda bir kısım medyada yer alan haberler tamamen yanlıştı. Doğru olmayan veya tamamen konu dışı unsurlar içeriyordu” dedi.

“Bir Avrupai çözümde ısrar ettiğimizi söylememiz, iki bölgeli iki toplumlu federasyondan uzaklaştığımız anlamına gelmez” vurgusunu yapan Eide, “Bazı yanlış haberler bilgilendirme eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden Ağustos’tan sonra basına daha çok bilgilendirme yapılacak” dedi.

“AVRUPA MÜKTESEBATI İLE İKİ BÖLGELİLİĞİ ‘EVLENDİRDİ’”

Fileleftheros “Mal Sahibine ve Kullanıcıya Haklar... İki Bölgeliliği, Müktesebatla ‘Evlendirdi’” başlıklı haberinde, Eide’nin dün Anastasiadis’le görüşmesinin ardından Rum gazetecilere yaptığı açıklamaları “Avrupa müktesebatıyla iki bölgeliliği ‘evlendirmeye’ çalıştı” yorumuyla aktardı.

Habere göre, Eide, “Avrupai çözümün, iki bölgeli, iki toplumlu federasyondan uzaklaşıldığı anlamına gelmediğini; 11 Şubat Ortak Açıklaması’nda da belirtildiği gibi, müzakerelerin zemininin AB ilke ve değerlerine tam saygıyla iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olduğunu” söyledi.

Rum gazetecilerin, kullanıcıların mülklerde hakkı olduğunun Avrupa müktesebatının neresinde belirtildiğini sormasına karşılık AİHM kararlarını adres gösteren Eide özetle şunlara dikkat çekti:

“Liderler, kişisel mülkiyet hakkı olduğunda uzlaştı. Bu da gerek mal sahiplerini, gerekse mevcut kullanıcıları etkiliyor. Ancak tedavilerin ne olacağı ve bunun pratikte nasıl yapılacağı çok detaylı ve hiyerarşik bir kategori listesi gerektirir. 

Diğer bir yanlış anlama da, birinin hakkı olduğu, ötekinin hakkını kaybettiği şeklindedir. Çağdaş düşünce sisteminde her ikisinin de hakkı olabilir. Soru, bu hak için hangi tedavi yöntemlerinin kullanılacağıdır. İade olabilir, maddi tazminat, başka mal, takas olabilir, kullanılabilecek çok farklı tedaviler ve bunlara ilişkin hiyerarşi halledilmeli. Tabii bu hiyerarşinin nasıl yapılacağı konusunda birçok görüş var.”

Alithia ise haberi, “Avrupai ve İki Bölgeli Federasyon... Dün Başkan Anastasiadis ve Kıbrıslı Türk Lider Akıncı İle Görüşen Eide AB İlke ve Değerlerine Saygının Müzakerelerin Zemini Olduğunu Söyledi” başlığıyla aktardı.

Haravgi “Eide, Daha Çok İş Var Diyor... ‘Birinin Hakkı Var, Öteki Kaybeder’ Yanlış Anlama” başlığını attı.

 Hürriyet’in “KKTC’de Mülkiyet Kaosu” başlıklı dünkü haberi Rum basınında çeşitli başlıklarla geniş yer buldu.

Politis, “Hürriyet, Kıbrıslı Türklerin Endişelerini Kaydetti... Haber İç Savaştan Söz Ediyor... Burcu’dan Cevap, Akıncı Taviz Vermedi” başlığını kullandı.

Fileleftheros, “İşgal Bölgelerinde Tepki Ortamı Yaratılıyor... ‘Mülklerin Yüzde 76’sı Rumlara İade Edilecek” başlığını attı.