Kıbrıs müzakerelerinde şu anda iyi bir atmosfer bulunduğu ve her iki tarafın da AB ve BM üyesi iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon devleti hedeflediğine işaret edilirken, federasyonun üç bölgeli de olabileceği öne sürüldü.

Kıbrıslı Türklerin kıyı şeridinin yüzde 63’üne sahip olmasının Rumlara haksızlık olduğu, bunun giderilmesi için Kıbrıs Türk ve Rum oluşturucu devletçikleri yanında, her ikisi de merkezi hükümete bağlı; biri Karpaz’da diğeri Erenköy’de olmak üzere iki de federal kanton oluşturulacağı iddia edildi.

Politis;“Kıbrıs Sorunu Müzakereleri Nasıl Gidiyor? Üç Bölgeli! Federasyon da Olabilir” başlıklı haberinde, iki taraf arasında Anayasal konular, Ekonomi ve AB başlıklarında ilerleme sağlanmış addedilmekteyken, Toprak, Mülkiyet ve Garantiler başlıklarında daha çok yakınlaşma sağlanabilmesi için daha çok çalışma gerektiğine işaret etti.

Gazete, Toprak başlığında müzakere masasında, Rum tarafının kıyı şeridi konusunu ısrarla ortaya koyduğu Annan planının beşinci versiyonunun bulunduğunu belirterek, “şu anda özellikle Karpaz kontrolleri altında olduğu için Kıbrıslı Türkler kıyı şeridinin yüzde 63’üne sahiptirler” vurgusunu yaptı.

“Yetkili bir kaynağa” dayandırdığı haberinde, ilk üç başlıktaki Talat-Hristofyas yakınlaşmalarında şu ana kadar uzlaşılanların yüzde 95’inin hazır çözüm sağladığını, meclis, yüksek mahkeme, merkez bankası ve para politikası konularının da neredeyse kapanmış olduğunu belirten gazete, geriye yürütme yetkisi kaldığını, bu noktada da senaryoların bollaştığını yazdı.

Annan planında öngörülen Başkanlık Konseyi meselesinin sona kadar açık kalacağını ve geriye kalan konularla al-ver (pazarlık) çerçevesine bırakılacağını belirten gazete, Anastasiadis’in, Rum Yönetimi Başkanlığı’na seçilmesi öncesi verdiği vaatlerinde Kıbrıslı Türklerin,  Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin daha çok özerkliği olmasını tartışmayı reddetmediğini hatırlattı. Gazete, böyle bir şeyin federasyonun yetkileriyle çakışmaması ve Avrupa müktesebatına da aykırı olmaması şartı bulunduğunun altını çizdi.

Gazete, Mülkiyet başlığında BM grubunun çok sıkı çalışarak birçok senaryo ortaya koyduğunu belirtti, devamla şunları yazdı:

“Mülkiyet; iade, tazminat, takas üçayağına dayanacak, orta ve uzun vadede Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere büyük fayda sağlayacak belirli bölgelerin kalkındırılmasını öngören ortak planlarla zenginleştirilecek.

Toprak konusunda müzakere masasında Annan planının 5’inci versiyonu bulunuyor. Bu bağlamda Kıbrıs Rum tarafı, ısrarla kıyı şeridi konusunu gündeme getiriyor. Şu anda Karpaz kontrollerinde olduğu için Kıbrıslı Türkler kıyı şeridinin yüzde 63’ünü denetimlerinde bulunduruyor. Arzu edilen ekonomik kalkınmayla birlikte düşünüldüğünde bu Kıbrıslı Rumlara haksızlık görülüyor.

Güvenilir kaynağımıza göre, bu yönde, gerek Annan planının; Rumların toprak ve mülkiyet oranlarına bakılmaksızın Karpaz’a dönmeleri maddesi işletilerek, gerekse federasyon fikrinin felsefesi değiştirilip iki bölgelilikten üç bölgelilik haline getirilerek bu dengesizliğin düzeltilmesi maksatlı öneriler sunulacak.

Yani, iki oluşturucu devletçik olacak ancak aynı zamanda, her ikisi de doğrudan merkezi hükümete bağlı olacak, biri Karpaz’da biri de Erenköy’de iki federal kanton oluşturulacak.”