Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kurduğu “Uluslararası İş Danışma Konseyi (International Presidential Businnes Advisory Council/ IPBAC) üyesi Shelly Porges, Anastasiadis’le Mayıs 2016’daki yeni görüşmelerine, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini ve bunun ekonomik açıdan ne anlama geldiğini görüşmeye hazırlıklı gelme konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Haftalık Kathimerini, “Yeni Kıbrıs’ın İşletmelerdeki 7 Mucizesi... Başkan Anastasiadis’in Danışmanı Shelly Porges Kathimerini’ye Konuştu” başlığıyla aktardığı söyleşide, Shelly Porges’in, 2016’daki genel seçimlerden önce çözüm umduğunu açıklayan Anastasiadis’in düşüncelerini, farklı bir açıdan ortaya koyduğunu yazdı.

Anastasiadis’le işbirliğinin detayları sorulduğunda 2014 baharında, Anastasiadis’in Uluslararası İş Danışma Konseyi’ne (IPBAC) katılım daveti aldığını belirten Porges, “Hedef Başkan’a, bakanlara ve kamu idaresindeki diğerlerine Kıbrıs ekonomisinin ilerlemesine dönük öneriler sunmaktı. Çeşitli alanlarda çalışıyoruz. Benim alanım yatırımcılık ve yenilik” dedi.

Porges Anastasiadis’e sunduğu önerinin, yatırım ekosistemi kurulmasını hızlandıracak alanlarla ilgili olduğuna dikkat çekti, şu detayları verdi:

“Tavsiyelerimin ilk grubu, yatırım ekosistemi çerçevesindeki şu 7 unsurla ilgilidir: 1-Var olan yetenekleri saptama, 2-Eğitim ve öğrenim, 3-Yönlendirme ve kabuğunu kırma olanakları sağlama, 4-Finansmana erişim, 5-Piyasalara erişim kolaylığı sağlama, 6-Düzenleme politikalarıyla elverişli ortam hazırlama, 7- (hepsinden önemlisi) İşletme ve yatırımcıların gelişip kalkınacağı yatırımcılık kültürü oluşturma. Daha sonra da bu 7 ayağın her biri üzerinde yoğunlaşacağız.”

“KIBRIS DİASPORASI DIŞINDA YABANCI SERMAYEDEN FİNANSMAN OLACAĞINI ZANNETMİYORUM”

Şu anda, çözüm finansmanı konusunun yoğun tartışılmakta olduğu belirtilerek “bu maksatla yurtdışından finans alınması yönündeki iyi perspektifler olduğuna inanıyor musunuz?” sorusuna karşılık Porges, şunları söyledi:

“Yeniden imar ve bazı ekonomik perspektiflerin yerine getirilmesi amacıyla para almak için bir fırsatınız olduğuna inanıyorum. Ancak, ödenecek tazminatlarla ve bazı toprak anlaşmazlıklarının çözülmesiyle ilgilenen Kıbrıs diasporası dışında yabancı sermayeden finansman olacağını zannetmiyorum. Zannederim bunun Kıbrıslılar arasında olması gerekiyor. Başkan Anastasiadis ve Bakanlar Kurulu ile pazartesi günü yapılan görüşmede böyle bir öneri sunuldu. Anastasiadis’le Mayıs 2016’da yapacağımız bir sonraki görüşmeye Kıbrıs’ın yeniden birleşme ihtimali ve bunun ekonomik açıdan ne anlama geldiğini görüşmeye hazırlıklı gelmek konusunda anlaştık.”

Gazete Shelly Proges’in ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı sırada Hillary Clinton’un kıdemli danışmanı ve yardımcısı olduğunu da hatırlattı.