Fileleftheros “Moskova İle Anlaşma Paketi... Putin ve Anastasiadis Savunma, Ekonomi, Eğitim, Adalet Anlaşmalarına İmza Atacak... Ziyaret Ocak’ta” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Putin’in davetinin Anastasiadis’e dün Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osatchiy tarafından iletildiğini yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in Moskova ziyareti ve orada imzalayacağı anlaşmalarla ilgili hazırlıkların başladığını belirten gazete devamla şu detayları verdi:

“Şu dört konuda yapılacak anlaşmalarla ilgili görüşmeler yılsonuna kadar devam edecek:

1-Savunma: öncelikle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’na sağlayacağı kolaylıklarla alakalı olacak. Öğrendiğimize göre bu konudaki görüşmeler halen ileri aşamada bulunuyor.

2-Ekonomi: öncesinde, Rusya-Kıbrıs karma bakanlar komitesinin görüşmesi yer alacak.

3-Eğitim: aralarında üniversite diplomalarının karşılıklı tanınmasının da bulunduğu çeşitli eğitim konularında olacak.

4- Adalet. (bu konuda detay verilmedi)”

AB dönem başkanı İtalya tarafından 17 Ekim’de Milano’da verilen yemekte Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in yan yana oturduğunu ve bu vesile ile Anastasiadis’in Moskova ziyaretini görüştüklerini hatırlatan gazete, Rusya’nın prosedürleri yıldırım hızıyla işleterek bu ziyaret meselesini yoluna koyduğunu yazdı.

Habere göre diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve Rum ekonomisinin durumu nedeniyle Güney Kıbrıs için zor bir dönemde gerçekleşecek bu ziyarete büyük önem addedildiğine; Rusya ile her iki konunun (Türkiye’nin faaliyetleri ve ekonomi) görüşülüp sonuç alınması olanağı bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

Gazete son dönemde Rusya ile çeşitli düzeylerde görüşmeler (New York’ta Dışişleri Bakanı Lavrov ile de) gerçekleştirildiğini ve iki ülke arasındaki işbirliğiyle ilgili bir dizi konu ele alındığını kaydetti, özetle şunları ekledi:

“Son dönemde Başkanlık temsilcisi Sotos Zakheos iki kez Moskova’ya giderek temaslarda bulundu. Zakheos Rus muhataplarıyla Rus ambargosunun etkilerini ve Türk meydan okumalarını masaya yatırdı.  Lefkoşa her fırsatta Moskova’ya görüş ve isteklerini bildiriyor, Rus tarafı da Kıbrıs’ın Ukrayna meselesindeki tavrını anlıyor görünüyor.

OSATCHIY: “TAKVİYE İHTİMALİYLE İLGİLİ KONUŞMAYA YETKİLİ DEĞİLİM”

Rus Büyükelçi Stanislav Osatchiy, dün Başkan Anastasiadis’le Doğu Akdeniz bölgesindeki gelişmeleri, Anastasiadis’in Rusya ziyaretini ve Ukrayna meselesi de dâhil ikili ilişkileri görüştüklerini açıkladı. Osatchiy  ‘Başkan Anastasiadis’e, Başkan Putin’in kendisini Moskova’ya beklediğini ilettim ve bu ziyaret konusunu ele aldık’ dedi.

Rusya’nın Doğu Akdeniz bölgesindeki varlığını takviye ihtimali sorulan Osatchiy ‘Rusya bu konudaki tutumunu ortaya koydu. Büyükelçi olarak daha fazlasını söyleyemem çünkü buna yetkim yok’ dedi.”

Gazete bu arada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapacağı telefon görüşmesinin bugün öğleden sonra gerçekleşmesinin beklendiğine işaret etti.

“RUSYA TÜRKİYE’NİN HAREKETLERİNDEN RAHATSIZ OLDUĞU İÇİN GÜNEY’E AÇILIMLARDA BULUNUYOR”

Alithia “Putin Anastasiadis’i Bekliyor” başlıklı haberinde Osatchiy’in, dün Anastasiadis’le görüşmesinin ardından Rum Başkanlık Köşkü çıkışında, Anastasiadis’in Moskova ziyareti tarihinin belli olup olmadığı sorusuna olumsuz cevap verdiğini ve “ziyaretin en kısa zamanda gerçekleşmesi olanaklarıyla ilgili genel görüştük. Sayın Anastasiadis kendi programını değerlendirecek ve ardından ziyaret tarihini belirlemek için gerekli çalışmalara başlayacağız” dediğini yazdı.

Gazete diplomatik bir kaynağa dayanarak Rusya’nın, Suriye nedeniyle Türkiye’den çok rahatsız göründüğünü, Rum tarafına açılımlarda bulunma nedeninin de bu olduğunu savundu.

Simerini “Anastasiadis Acilen Moskova’ya” başlıklı haberinde Rum ve Rus hükümetlerinin, Anastasiadis’in Moskova ziyaretini “ivedilikle” yönetmekte olduğunu, ziyaret tarihinin dünkü Osatchiy-Anastasiadis görüşmesinde belirlendiğini ve bilgi sahibi bir kaynağa dayanarak ziyaretin Ocak 2015’te gerçekleşeceğini yazdı.

Gazete “güvenilir bilgilere” dayanarak Anastasiadis’in Moskova ziyareti sırasında önemli bir dizi siyasi ve hukuki anlaşma imzalayacağını, askeri nitelikli anlaşmalar da imzalanmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirterek devamla şunları aktardı:

“Güvenilir kaynaklarımıza göre Moskova Doğu Akdeniz’de ağırlaşan istikrarsızlıktan ve Suriye’deki durumdan ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı daha da öngörülemez hale gelen durumdan çok rahatsız görünüyor. Rusya bu bölgeyi çıkarları açısından çok hassas görüyor, buradaki çıkarlarını güvence altına almak ve rolünü artırmak için uğraşıyor. Bu çerçevede ve Lefkoşa’nın bölgeye jeopolitik ve enerji ile ilgili çok taraflı açılımları ışığı altında Kıbrıs Rusya için gerçekçi ve potansiyel bir ortaktır.

Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti açısından Rus gücü, Ankara’nın dayatmalarına karşı çok güçlü bir denge unsurudur. Ayrıca Moskova’nın, büyük menfaat vadeden ve Doğu Akdeniz’deki jeostratejik satranç tahtasındaki ‘kareciklerden’ biri olan Kıbrıs MEB’inde Türkiye’nin işgalci faaliyetlerine ‘öfkelendiği’ de ortadadır.

Şüphesiz ki Ukrayna krizi nedeniyle AB’nin Rusya’ya dayattığı yaptırımlar ve Rus sermayesinin deoffshorization (ülkeye geri getirilmesi) konusu da ele alınacak. Gerçi kaynağımız son meselede Kıbrıs’ın koruma altında olduğunu söyledi.

“GÜNEY’İN MOSKOVA İLE YENİDEN ALEVLENEN FLÖRTÜ BATILI MÜTTEFİKLERİNE MESAJ”

Lefkoşa’nın Moskova ile flörtünün yeniden alevlenmesi, Kıbrıs hükümetinin Amerikalıların, İngilizlerin ve kısmen de Avrupalı ortaklarının Türk meydan okumalarına karşı tavrı konusunda çok kaygılı olduğu bir döneme denk geliyor.

İyi bilgili kaynakların işaret ettiğine göre Rum-Rus yeniden yakınlaşması, iki ülkeye ama özellikle de Kıbrıs’a sağlayacağı avantajlara bakılmaksızın, Lefkoşa’nın ‘Batılı müttefiklerine’ Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığının tehlike altında olduğu zamanlarda müttefiklerin dengesiz dengeleri veya ittifakların tek boyutlu işlemesi söz konusu olamaz’ mesajı olarak da yorumlanmalıdır.”

Gazete haberinin “Diğer Önemli Ziyaretler” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise Anastasiadis’in Tel Aviv, Bahreyn ve Moskova ziyaretlerine “paralel çizgide” Güney Kıbrıs’a da bazı önemli ziyaretlerde bulunulacağını haber verdi.

SİSİ ARALIK AYINDA GÜNEY’İ ZİYARET EDECEK

Bu çerçevede İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın 5-6 Kasım’da Güney’de olacağını hatırlatan gazete, Kasım ayı içerisinde Abu Dabi tahtının varisinin, Aralık ayında da Mısır Devlet Başkanı General Sisi’nin Güney’e geleceğini yazdı.

Politis “Nikos Anastasiadis Moskova’ya Gidecek... Putin’in Daveti Lefkoşa’daki Rus Büyükelçi Tarafından Dün İletildi” başlığını kullandığı haberinde Moskova’nın Rum Yönetiminin ABD ile iyi ilişkilerini sürdürmesine, Rum Yönetiminin de Moskova’nın Ankara ile çok iyi ilişkiler içerisinde olmasına anlayış gösterdiğini yazdı, “Bu doku Kıbrıs-Rus ilişkilerini etkilemiyor” ifadesine yer verdi.