Dünya Bankası Doğu Avrupa Başkanı Dirk Reinermann, talep edilmesi halinde Dünya Bankası’nın, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına yardıma hazır olduğunu açıkladı.

Reinerman, haftalık Kathimerini’ye yaptığı özel açıklamada, başka ülkelerdeki deneyime işaret ederek, Kıbrıs’taki olası bir çözümde ekonomik avantajların, dezavantajlardan fazla olacağını, ancak her iki toplumda da çok yüksek olan kamu borcuna bir çözüm bulunması gerekeceğini söyledi.

Reinerman, avantajlara değinirken, “Kıbrıslı Rumların Türkiye piyasasına, Kıbrıslı Türklerin de AB’ye edineceği erişim olanağı özellikle önemli unsurlardır” dedi, şunları ekledi:

“Öte yandan karşılanması gereken bir ilk maliyet olacak. Bulunacak çözüm ekonomik açıdan sürdürülebilir de olmalı. Yaratılacak büyük devlet sektörünün maliyeti vergi artışıyla karşılanmaya kalkılmamalı. Kamunun işlevselliği iyileştirilmeli. Ancak Espen Barth Eide’nin Economist Kongresi’nde söyledikleri beni cesaretlendirdi.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) işbirliğinde böyle durumlarda deneyim sahibidir.  Çözüm kamu borcu düzeyiyle ilgili bazı eylemler gerektirecek. Her iki toplumdaki kamu borcu da oldukça yüksektir. Mülkiyet meselesi de muhtemelen bir miktar finansman gerektirecek. Ancak bunlar bir defaya mahsus işlemler olacak.

Diğer birçok benzer durumda, BM nezareti altında,  bütün unsurları içeren kapsamlı paketler oluşturduk. Dünya Bankası ve IMF gibi örgütlerin bir şekilde dahil olması, üçüncü ülkelerin kredilendirme programına katılımına olumlu etki yapıyor. Bu paketin ne türde olacağını bilmiyoruz. Şimdilik masada böyle bir konu yok ancak bizden istenirse, diğer ülkelerde yaptığımız gibi, bu rolü oynayabiliriz.”