Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) kullanım dışı (atıl) mühimmatın son partisinin, yurtdışında imha edilmek üzere dün konteynırlarla Limasol Limanı’na taşındığı haber verildi.

Politis “Milli Muhafız Ordusu Atıl Mühimmattan Kurtuldu” başlıklı haberinde, mühimmat dolu konteynırların gemiye yüklenmesi konusunda teknik nitelikli (vinç engeli) sorun da yaşandığına, bunun da yüklenecek geminin başka bir vincin yanına gitmesiyle aşıldığına işaret etti.

Taşıma ve yükleme işlemlerinin, malum nedenlerle gizlilik içerisinde yürütüldüğünü ve çok sıkı güvenlik önlemleri alındığına dikkat çeken gazete “Ordunun son kullanım tarihi geçmiş yaklaşık bin 800 ton mühimmatı vardı ve neredeyse tamamı imha edildi” ifadesini kullandı.

Gazete, RMMO’nun, 1970-80’lerden beridir kullanılmaz durumda ancak tehlike yaratabilecek mühimmatı bulunduğuna işaret edilerek, mühimmatın büyük bölümünün bugüne kadar Vasiliko bölgesi karşısında denize gömüldüğünü ancak doğalgaz altyapı çalışmaları nedeniyle bu uygulamadan vazgeçildiği yazıldı. Gazete haberini “Mari’deki kaza Savunma Bakanlığı’nı alarma soktu. Bakanlık bütün tehlikeli mühimmatı saptadı ve imha yöntemleri aradı” ifadesiyle sonlandırdı.