Rum Bakanlar Kurulu’nun, Aralık ayına kadar ordunun reorganizasyonu yani profesyonel orduya geçişle ilgili planı onaylaması gerektiğine işaret eden Simerini gazetesi, Rum Savunma Bakanlığı’nın, Kıbrıs sorunu çözülse bile “yeniden birleşmiş Kıbrıs Cumhuriyeti’nin küçük ancak esnek bir orduya sahip olması gerektiği” görüşünde olduğuna dikkat çekti.

“Milli Muhafız Ordusu İçin Geri Sayım” başlıklı haberde, bugün bilinen şekliyle Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) 2 aylık ömrü kaldığını belirterek, Rum Bakanlar Kurulu’nun Aralık ayına kadar ordunun reorganizasyonu yani profesyonel orduya geçişle ilgili planı onaylaması gerektiğini belirtildi.

Habere göre, Rum Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan plan 4 eksenden oluşuyor. Bunlar, “kuvvetlerin yeni düzeni”, “kuvvetlerin yeni yapısı”, “yeni silahlanma programları” ve “uzman personel alımları”dır. 

RMMO’nun reorganizasyon planının hedefinin yalnızca askerlik süresini kısaltmak değil,  yeni düzene eşlik edecek çağdaş metot ve silahlarla harekât gücünü ve kabiliyetini artırıp çeşitlendirmek olduğu belirtildi. Rum Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynağın “Bugün sahip olduğumuz askerî imkan, özellikle jeostratejik yükselişten sonra,  bugünü değil 80’li yılları yansıtıyor” sözü öne çıkartıldı.

Haberde ayrıca Rum Savunma Bakanlığı’nın “yeniden birleşmiş Kıbrıs Cumhuriyeti’nin küçük ancak esnek bir orduya sahip olması gerektiği, aksi halde bölgede kendisine biçilen rolü oynayamayacağı” net görüşünün önemine de vurgu yapıldı. Bu görüşün Rum tarafının müzakerelerde ortaya koyduğu “tam askersizleştirme ile yeniden birleşme” tutumuna ters olduğuna işaret edildi.

Gazete, ABD’nin, bölgedeki “stratejik ortak” ilan ettiği Güney Kıbrıs’ın elindeki teçhizatın modernizasyonuna yardımcı olmak istediğini, bu bağlamda termik kamera, radar, v.b. direkt askeri olmayan ancak askeri konularda kullanılabilecek teçhizat edinmede Rum tarafının işini kolaylaştırdığını yazdı.