Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth’un, dün, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunduğu ve Güney Kıbrıs’tan, AB’nin karşı karşıya olduğu mülteci krizinin aşılması için Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılmasına onay vermesini talep ettiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi, Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumu Devlet Bakanı Michael Roth’un dün Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le bir araya geldiğini ve görüşmede, AB’nin karşı karşıya kaldığı mülteci sorununda Türkiye’nin işbirliği yapmasının sağlanabilmesi adına, Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin iki AB müzakere başlığının açılmasını kabul etmesini istediğini yazdı.

Habere göre Roth, Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin 23 ve 24 numaralı iki AB müzakere başlığının açılmasına onay vermesi ve Komisyon’un Türkiye eylem planını uygulaması gerektiğini dile getirdi.

Gazete, Roth’un ayrıca, mülteci sorununun yönetilebilmesinin, Güney Kıbrıs’ın Türkiye’ye vereceği “hediyelere bağlı olduğunu ima ederek Lefkoşa’yı şaşırttı” ifadesini kullandı.

Kasulidis’in ise Roth’a “böyle bir şeyin söz konusu olamayacağı, önce çağdaşlaşmanın, yani Türkiye’nin bir adım atması ve sonra kendilerinin karşılık vermesinin söz konusu olduğunu” iletti.

Habere göre Kasulidis ayrıca, “mevcut zorluklara karşın Kıbrıs sorununun yıl içerisinde çözülmesini de göz ardı etmediğini” belirterek, “Almanya’nın, ‘mülteci sorunu yüzünden Türkiye’nin sırtının sıvazlanması gerektiği düşüncesinin’ zamansız olduğu” görüşünü ortaya koydu.

Gazete, Kasulidis ve Roth’un ilk olarak baş başa, ardından da iki ülkenin yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirdikleri görüşmelerde ikili ilişkiler, mülteciler, Suriye ve Kıbrıs sorununun da ele alındıklarını yazdı.

Roth’un, birkaç gün önce Berlin’de KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak’la görüşerek Rum hükümetinin tepkisini çekmesine karşın, dün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiği yorumunda da bulunan gazete, Roth’un ayrıca Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’le de görüşerek müzakere sürecine ilişkin bilgi aldığını belirtti.

Gazete, Roth’un KKTC’ye geçerek temaslarda bulunduğunu da vurguladı.