Fileleftheros “Türkiye-Rusya Yakınlaşmasında Yan Etkiler Görüyorlar… İlk Tepkiler Vatandaşlar İttifakı ve Ekologlar’dan… Hükümetten, Gelişmeleri İzlemesini İstiyorlar”  başlıklı haberinde St. Petersburg görüşmesine ilk tepkinin Vatandaşlar İttifakı ile Ekologlar’dan geldiğine işaret etti.

“TÜRKİYE KESİN RUSYA’DAN TURİZM VE KIBRIS SORUNUYLA İLGİLİ KARŞILIKLAR İSTEMİŞTİR”

Habere göre Vatandaşlar İttifakı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın St. Petersburg ziyareti ve 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminden sonra Rusya ile ilişkileri düzeltme çabasının, “Ankara ile Moskova arasındaki ilişkilerde, Kıbrıs sorunuyla doğrudan alakalı yeni bir döneme damga vurmakta olduğu” görüşünü ortaya koydu.

İttifak açıklamasında “ABD ve AB’nin Erdoğan’a karşı tavrını sertleştirdiği bir dönemde Rusya, ekonomik ve ticari alışverişi yeniden canlandırarak TurkStream doğal gaz boru hattı ve hemen karşımızdaki Akkuyu’da nükleer enerji santrali inşaatına artık açıktan destek vererek Türkiye’ye yardım eli uzatıyor görünüyor” ifadesini kullanıldı.

“Türkiye kesin, Rusya’dan gerek turizmle gerek Kıbrıs sorunuyla ilgili karşılıklar istemiştir” uyarısında bulunan Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis hükümetine “gelişmeleri yakından izleme” çağrısı yaptı.

“KIBRIS’A REKOR SAYIDA RUS TURİST GELMESİNİN SEBEBİ RUSYA’NIN TÜRKİYE’YE AMBARGO UYGULAMASIYDI”

Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği de benzer bir yaklaşım sergileyerek “Erdoğan’ın Rusya’ya açılımı ve AB-Türkiye ilişkilerinin karışması Kıbrıs’ı etkiliyor” uyarısında bulundu, özetle şunları ekledi:

“Türk-Rus yakınlaşmasının Kıbrıs’a ekonomi ve turizm alanlarında etkileri olacak. Çünkü Kıbrıs’a rekor sayıda Rus turist gelmesinin sebebi Rusya’nın Türkiye’ye ambargo uygulamasıydı. İki ülkenin Akkuyu’da nükleer santralle ilgili planı da Kıbrıs’ı etkileyecek. Erdoğan’ın ziyareti ve Putin’le görüşmesi, Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılmasıyla ilgili tavrından sonra AB’ye yeni müttefiklerle ilgili mesaj veriyor.”

Gazete St. Petersburg görüşmesiyle ilgili detaylı haberini okurlarına birinci sayfasından “Adım Adım Yeniden Yakınlaşma… İki Ülke Turk Stream Boru Hattı’nı İleri Götürmeye Hazır… Stratejik Yatırım Olabilmesi İçin Akkuyu Nükleer Programı Geliştiriliyor… Darbe Konusunda Vladimir Putin’den Erdoğan’a Tam Destek” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Simerini tam sayfa ve fotoğraf destekli haberine “İlişkiler Düzeltiliyor… Rusya ve Türkiye İşbirliği Mekanizmasını Canlandırıyor… Türk Cumhurbaşkanı Akkuyu Programının Stratejik Yatırım Statüsüne Yükseltileceğini ve İlgili Yasaların Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Geçeceğini Söyledi” başlık ve spotlarını attı.

Politis sürmanşetten değerlendirdiği haberine “Çar ve Sultan Yeniden Anlaştı… 9 Ay Sonra Çar Putin Sultan Erdoğan’ı Sıcak Karşıladı… Putin ve Erdoğan 9 Ay Sonra Moskova ve Ankara Arasındaki ‘Mini Soğuk Savaş’ Diye Nitelendirilen İlişkilerini Tamamen Düzeltti” başlığıyla yer verdi.

Alithia da okurlarına birinci sayfasından aktardığı haberine “Rusya-Türkiye İlişkileri Yeni Düzeyde… Aşıklar Gibi… Vladimir Putin ve Tayyip Erdoğan, İki Ülkenin Ekonomik İlişkileri ve Turkish Stream Doğal Gaz Boru Hattı İnşası Fonu Önünde Tokalaştı” başlığını attı.