Gazeteler, Akıncı’nın konuşmasının satırbaşlarını, KKTC’yi güçlendirme çabalarının ayrılığı kökleştirmek değil, eşit ve güçlü bir birlikteliğe hazırlanmak anlamında olduğu bölümünü özellikle öne çıkararak okurlarına geniş ölçekte aktarırken, Rum yönetimi ve siyasi partiler tarafından yapılan açıklamalara yer verdi.

Fileleftheros; “Sahte Devletin Kökleşmesi... Mustafa Akıncı ‘KKTC’nin Federal Bir Kıbrıs’ta Eşit Ortak Olmasını İstiyor...” başlıklı ve fotoğraflarla desteklediği haberinde Akıncı’nın, Lefkoşa’da düzenlenen resmigeçidin selamını Türk askeri erkânı ve TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile birlikte aldığına dikkat çeken gazete, şu ifadelere yer verdi:

“Mustafa Akıncı ‘KKTC’nin Kıbrıs’taki bir federasyonun iki eşit tarafından biri olacağını ilan etti, sahte devletin güçlendirilmesinin ayrılığın kökleşmesi anlamına gelmediğini, Kıbrıs Rum tarafının bunu anlaması ve işgal bölgelerindeki her olumlu gelişmeye olumsuz bakmaması gerektiğini söyledi. Türkiye ile birlikte Kıbrıslı Türklerin de iki oluşturucu devletin siyasi eşitliğine dayalı iki bölgeli iki toplumlu federasyonda kararlı olduğunu söyledi.”

Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in gün nedeniyle Rum Yönetimi adına yaptığı yazılı açıklamayı da, “Sözcü... Hedef İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon... Taksim Dışlanır”  başlığıyla aktardı.

Habere göre Hristodulidis, “Hedef; işgale son verme, vatanımızı tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti ve BM’nin ilgili kararlarında belirtildiği gibi siyasi eşitliği olan iki bölgeli iki toplumlu federasyon zemininde yeniden birleştirme olmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.

KKTC’nin “hukuki açıdan geçersiz olduğunu” iddia eden Rum Sözcü, “taksimin her türünü açıkça ve kararlılıkla dışlıyoruz. Ülkemize barış ve refah ancak işgalden kurtulmak, Kıbrıs’ı ve halkını yeniden birleştirmekle gelir” dedi.

Rum yönetiminin ikinci adamı, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, “Türkiye ve Akıncı’nın garantili nüfus ve toprak çoğunluğu, çözümün birincil hukuk ilan edilmesi, Avrupa müktesebatından daimi sapmalara ve kolonizasyonun meşrulaştırılmasına izin verilmesi tezlerinin kesin bir dille reddedildiği müzakerelerde açıkça ortaya konulmalıdır” iddiasında bulundu.

Çözüm fırsatının kaçırılmaması telkininde bulunan üçüncü taraflara “Türkiye’ye nüfuz kullanmalarının tam zamanı” olduğunun söylenmesi gerektiğini de savunan Omiru; Rum yönetiminin, Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılmasıyla ilgili vetosunun ancak Türkiye’nin çözüme yönelik etkin adım atmasıyla mümkün olabileceğinin açıkça söylenmesi gerektiğini öne sürdü.

Omiru, KKTC’nin ilanını kınadı ve “Türkiye’nin Kıbrıs’a karşı işlediği suçun sonucu” diye nitelediği KKTC’ye meşruiyet kazandıracak bir çözümü kabul etmeyeceklerini söyledi.

“Kukla devlet” diye nitelediği KKTC’yi Türkiye’nin bir federasyon çözümüyle devletçiğe dönüştürmeye ve bu şekilde “Kıbrıs’ın tamamını kontrolü altına almaya çalıştığını” iddia eden EDEK ise, “Bizim tarafın siyasi miyopluğu ve kendi kendini iki bölgeli çözüme hapsetmedeki ısrarı sahte devletin, federasyon temelinde fiilen oluşturucu Kıbrıs Türk devletine yükselmesine katkı yaptı” dedi.

Vatandaşlar İttifakı, KKTC’yi hiçbir devlet tarafından tanınmayan, “yasadışı” ve “ayrılıkçı hilkat garibesi” diye niteledi ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı olmayan, ırkçı ayrımcılığı kökleştiren, demokrasi ve insan haklarından indirimler yapan her türlü çözüme karşıyız” dedi.

Simerini; “Ayrılıkçı İçerikli Kutlama... Sahte Devletin İlanıyla İlgili Kara Yıldönümü Geçidinde Dik Başlı ve Tahrikkar Beyinler... Kıbrıs Rum Toplumuna Yaylım Ateş Açan Akıncı’dan Sözde İyi Ortamın Temellerine Bir ‘Bomba’ Daha... Türkiye’nin Garantilerdeki Israrı İyimserliğe Olanak Bırakmıyor”  başlık ve spotlarını kullandı.

SOLO TÜRK GÜNEY’DEN DE FARK EDİLDİ

Gazete; “Türk Savaş Uçakları Kıbrıs Semalarını ‘Kirletti’” başlıklı haberinde ise, dünkü resmigeçit sırasında “iki Türk savaş uçağının” (Solo Türk) Lefkoşa semalarında “güç gösterisi” yaptığını, çok düşük irtifadan uçuş yaptıkları için Rum tarafından da fark edildiklerini yazdı, resmigeçitle ilgili bazı ayrıntıları öne çıkardı.

Alithia; “Yasadışı İlan Görüntüsü İle Mesaj Teatisi... ‘Hükümet Sözcüsü Sahte Devletin Yasadışı İlanının 32’nci Yıldönümü Nedeniyle ‘Taksimin Her Türlüsünü Açıkça ve Kararlılıkla Dışarıda Bırakıyoruz’ Mesajını Verdi” başlıklı fotoğraf destekli haberinde, hem Akıncı’nın törende yaptığı konuşmaya hem de Rum tarafından yayınlanan açıklamalara yer verdi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 18 Kasım Çarşamba günü yeniden bir araya geleceğini ve en son 30 Ekim’de görüştükleri mülkiyeti yeniden ele alacaklarını hatırlattı.

Politis, Akıncı’nın konuşmasını, “Mustafa Akıncı... İstenen Siyasi Eşitlik” ve Rum Sözcü ile diğerlerinin açıklamalarını da “Tek Yol İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon Zemininde Yeniden Birleşme” başlığıyla aktardı.

Haravgi, Akıncı’nın geniş ölçekte ve fotoğraflı aktardığı konuşmasıyla ilgili haberini “Akıncı: Sahte Devletin Güçlendirilmesi Bölünmenin Kökleşmesi Anlamına Gelmez... Ortak Kabul Edilebilir Çözüm Bulunmazsa Bölünmüşlük Derinleşecek Uyarısında Bulunuyor” ve Hristodulidis’in açıklamasını da “Taksim Açıkça Dışlanır... Hükümet Sözcüsü, Hedefin İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon Olmaya Devam Ettiğini Vurguluyor” başlığıyla verdi.