Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Avrupa Komisyonu’nun Lefkoşa Rum kesimini mülkiyet konusunda sırtından bıçakladığı iddia edildi.

Komisyon’un Lefkoşa Rum kesimini mülkiyet konusunda da “arkadan vurduğunu” savunan Fileleftheros gazetesi, yukarıdaki başlıklarla yayımladığı ve “elindeki bilgilere” dayandırdığı haberinde, Komisyon’un Taşınmaz Mal Komisyonu’nu ilerleme raporu taslağında reklam ettiğini yazdı.

Öte yandan gazete, Komisyon’un, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “adil tatmin (just satisfaction) konusundaki kararının değerini düşürdüğünü, buna paralel olarak, Ankara’nın tüm AİHM kararlarını tam anlamıyla uygulama konusundaki yükümlülüğünü de ‘yok ettiğini” savundu.

Gazete, Komisyon’un tavrının, mülkiyetteki kriterlerle ilgili olarak doğrudan müzakerelerde yapılan görüşmeler ve Türk tarafının bilindik görüşlerinin ışığında; “makul çağrışımlara” sebep olduğunu da belirtti.

Komisyon’un, 5 Kasım’da yayınlanması beklenen ilerleme raporu taslağında, eşi benzeri görülmemiş şekilde Taşınmaz Mal Komisyonu’nun reklamını yapmakta olduğunu iddia eden gazete, Komisyon’un ilgili paragrafın neredeyse tümünü, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmalarının sonuçlarına ayırdığını kaydetti.

Komisyon’un rapor taslağının, AİHM’nin “Dimopulos” davasındaki kararını anımsatarak, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmalarına yer verdiğini yazan gazete, Taşınmaz Mal Komisyon’un Komisyon tarafından reklam edilmesinin daha büyük önem kazanmakta olduğunu, çünkü AB Komiseri Johannes Hahn’ın grubunun, tüm AİHM kararlarını uygulamasına ilişkin çabalarını güçlendirmesi konusunda AB tarafından Türkiye’ye yapılan çağrıyı ortadan kaldırmaya özen gösterdiğini öne sürdü.

Bu çağrının geçtiğimiz seneki ilerleme raporunda yer aldığını yazan gazete, bunun bu yılki raporda ise bariz şekilde yer almadığını kaydetti.

Gazete, Komisyon’un, AİHM’nin Rum tezleri lehindeki en önemli kararı olduğundan söz edilen “adil tatmin” meselesinin ise, belirsizlikte bulunmayı sürdürdüğünü söylemekle yetindiğine de dikkati çekti.

Gazete, Avrupa Komisyonu’nun Lefkoşa Rum kesiminin arkasından oynadığı siyasi oyunun kanıtının, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile Komiser Hahn’ın, Ankara’nın (Dördüncü Devletlerarası Başvuru çerçevesindeki Mayıs 2014 tarihli) AİHM kararına uyması ve mahkeme tarafından hükmedilen 90 milyon Euro’luk rakamı ödemesi yükümlülüğünü kayda geçirmeyi reddetmeleri olduğunu da öne sürdü.

Gazete, Avrupa Komisyonu’nun, ilerleme raporu taslağında, Türkiye’yi “Kıbrıs’tan doğan yükümlülükleri konusunda tam anlamıyla akladığını” ve aday ülke Türkiye’nin, Kıbrıs sorunu çözüm çabalarına kamuoyunda destek belirttiğine dair klasik ifadeyi tekrarladığını da iletti.

İlerleme raporu taslağında, 21 Eylül 2005 tarihli karşı deklarasyonun yer almadığını da kaydeden gazete, “Komisyon’un faullerinin” yasadışı göçmenlerle İlgili “Geri Kabul Anlaşması” meselesine kadar uzandığını, çünkü taslakta Ankara’nın bunu Rum kesimiyle uygulamayacağına dair beyanatının yer almadığını kaydetti.

Gazete, ilerleme rapor taslağında kayıplar konusunda da boşluklar tespit edildiğini aktardı.

Gazete “Lefkoşa Mengenede” ara başlıklı haberinde ise, Brüksel ile Ankara’nın Kıbrıs sorununun önümüzdeki Mart ayına kadar çözümüne dair eş zamanlı mesajlar göndermekte olduklarını; Komisyon’un ise, tek taraflı dondurulan Türk müzakere başlıklarının açılması ile KKTC’nin tanınmasını baskı unsuru olarak kullandığını ekledi.