Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen müzakereler kapsamında dün akşam bir araya gelen ve dört saat süren görüşen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “temel konularda anlaşmazlıklar bulunduğu” konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi.

Rum gazeteleri, müzakereler çerçevesinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmeye, görüşme sonrasında gerçekleştirilen akşam yemeğine ve de BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklamalarına geniş yer verdi.

Rum gazeteleri, 4 saat süren görüşmenin, Anastasiadis’in önerisi üzerine, ikinci tur şeklinde yemekte devam ettiğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi, “Anlaşmazlıklar Olduğu Konusunda Uzlaştılar- Dört Saatlik Görüşmenin Ardından Ara Bölgedeki Yemekte İkinci Tur Görüşmeler” başlıklı haberinde liderler arasındaki görüşmeye yer verdi.

Gazete, liderler arasındaki yemeğin ise dün akşam  Chateu Status Restoran’da saat 22:30’dan sonra başladığını yazdı.

Liderler arasında uzun süren görüşme neticesinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmenin, Kıbrıs Türk tarafının kırmızı çizgiler olarak sunduğu temel konularda anlaşmazlıklar bulunduğunu teyit ettiğini belirtti.

Görüşme esnasında, daha önce belirtilen anlaşmazlıklara ilişkin belgenin sunulmadığını, zira her iki müzakerecinin bu konuda henüz hazır olmadığını yazan gazete, bunun büyük bir ihtimalle, bir sonraki görüşmede 30 Ekim tarihinde sunulacağını yazdı.

Görüşmede, sağlanan görüş birliklerine de değinildiğini yazan gazete, Akıncı’nın kamu oyu önünde son dönemde yapmış olduğu açıklamalarda, bir diğer deyişle derogasyonlar, nüfus ve mülk çoğunluğu  konularında ise ısrarlı olduğunu ileri sürdü.

Habere göre, Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının bu konulardaki yoğun görüş ayrılığını dile getirdi ve bu tür talepleri  kabul etmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, görüşme sonrasında yaptığı , “liderlerin henüz çözümlenmemiş konuları müzakere ettiği” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Gazete, aynı haberinin içerisinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün ayrıca ABD’nin yeni Güney Kıbrıs Büyükelçisi Kathleen A.Doherty ile bir araya geldiğini ve Kıbrıs sorunundaki müzakereler süreci hakkında bilgi verdiğini yazdı.

Alithia gazetesi “Anlazşmazlıklar Duruyor, Çaba Sürüyor” başlıklı haberinde, liderler arasındaki görüşmeye yer verdi.

Gazete, AB normlarının hayata geçirilmesi konusundaki anlaşmazlıkların durduğunu ancak anlaşmazlıklara köprü kurulması çabasının sürdüğünü yazdı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dünkü görüşme sırasında derogasyonlar, nüfus ve mülk çoğunluğu konularına ilişkin açıklamalarında ısrarlı olduğunu savundu.

Gazete, aynı haberinin içerisinde, gerek Eide’nin, gerekse Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşme sonrasında yapmış oldukları açıklamalara da yer verdi.

Politis gazetesi ise liderler arasındaki görüşme haberini “Kasım Ayı Anlaşmazlıklara İlişkin Olarak Anahtar-Türkiye’deki Seçimlerin Ardından Müzakerelerin Akıbeti Değerlendirilecek” başlıklarıyla aktarırken, liderler arasındaki dünkü görüşmenin, beklendiği şekilde, sonuç vermediğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “müzakerelerin gelecek ay (Türkiye’deki seçimlerin arından) yoğunlaştırılması ve sorunlara rağmen her ikisinin çabasının başarılı bir sonuca ulaşması” konusunda anlaştığını yazan gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dün akşam KKTC’de yaptığı açıklamaları “karakteristik” olarak nitelendirdi.

Gazete, dünkü görüşmede, görüşülmesi dün başlanan anlaşmazlıklar konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

Liderlerin, ilk iki saati BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşerek geçirdiğini belirten gazete, görüşmeye, daha sonra müzakerecilerin de dahil olduğunu yazdı.

Habere göre, görüşme, Derinya sınır kapısının açılması ve kayıplar gibi konular ele alınmaksızın, mülkiyet ve  derogasyonlar konusundaki anlaşmazlıklara yoğunlaştı.

Gazete, iki liderin görüşmeden hemen sonra Ledra Palace’taki restorana geçeceğinin yayımlanmasına karşın, Akıncı’nın ilk önce-yakın mesafede olan- Cumhurbaşkanlığı’na dönmeyi ve Kıbrıs Türk basınına açıklamalarda bulunmayı tercih ettiğini belirten gazete, Anastasiadis’in ise hemen restorana geçtiğini ayrıca dün akşam Rum Başkanlık binasında açıklama yapmasının ise beklenmediğini yazdı.

Simerini gazetesi ise müzakere haberini “İki Bölgelilikte Bile Anlaşamadılar- Ortak Vizyonda Anlaşmazlık” başlığıyla aktarırken, Haravgi gazetesi “Anlaşmazlıklara Karşın Yoğun (Görüşmeler) Sürecek”  başlığını kullandı.

PARTİLER

Politis gazetesine göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, bir etkinlikte yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dile getirdiği açıklamalarla hem fikir olunmasının başka, Akıncı’nın Eroğlu ve Denktaş ile özdeşleştirilmesinin ise başka olduğunu ifade etti.

Küçük siyasi partilerin açıklamalarını yorumlayan Kiprianu, gerçek dışı olan bu tür mutlak yaklaşımlara inanılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kiprianu, ilkeler konusunda, Rum tarafının tavizlerde bulunması gibi bir durumun olmadığını, yaklaşma ve anlaşma sağlanması mümkün olan konularda ise anlaşamaya varılmasının istenmesi gerektiğini ifade etti.

EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Anastasiadis’in AB normları ve insan haklarının uygulanmasındaki ısrarından yana tavır ortaya koydu.

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, derogasyonların kabul edilmesinin mümkün olmadığı şeklindeki açıklamasını memnuniyetle karşıladığı Anastasiadis’in açıklamasında, demokratik özgürlüklere saygının eksik olduğunu söyledi.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi açıklamasında ise Anastasiadis’e, tezlerinin müzakere edilmeyen belirli temel noktalarını açıklaması çağrısında bulundu.