Alithia Toprak ve Garantiler gibi bağlı konular açısından anahtar niteliğindeki Mülkiyet (kriterleri belirleme) meselesini, gelecek Cuma günü başlayacakları yoğunlaştırılmış görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yönetip çözmesi gerekeceğini bildirdi.

Gazete “güvenilir bilgilerine” dayandırdığı haberi “Mülkiyeti Liderler Çözecek... Hristodulidis: Kasımda Birçok Görüşme... Federal Mevzuat Komitesinin Prömiyeri” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Müzakerecilerin, müzakerelerin büyük meselesi olan mülkiyet kriterleri üzerinde çalışmaya devam ettikleri kaydedilen haberde, tezler ortaya konulduğu ancak karşılıklı olarak herhangi bir taahhüt verilmediği dolayısıyla bu konuda her şeyin, Kasım ayında görüşmelerini yoğunlaştıracak olan Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e kalacak göründüğü belirtildi.

Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, liderlerin 30 Ekim Cuma günkü görüşmelerinde, Kasım ayında yapacakları görüşmeleri de belirleyeceklerini söylediğini belirten gazete, Kıbrıs sorununun bütün müdahillerinin, Kasım’daki liderler görüşmelerinin müzakerelerde daha ileri gelişmeler açısından kavşak noktası olmasını beklediğini yazdı.

Habere göre liderler Kasım’daki görüşmelerinde, toplamada 22 olması kararlaştırılan mülkiyet kriterlerinde yoğunlaşacak. Kriterler arasında yasal mal sahipleri, kullanıcılar, TC kökenli KKTC vatandaşları, mülk satın alan yabancılar,  Kilise malları, devlet arazisi, ortak menfaat projeleri ve anıtlar bulunuyor.

Habere göre Federal mevzuat (yasalar) için kurulan çalışma grubu Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum muadili Andreas Mavroyannis’in de katılımıyla dün ilk toplantısını yaptı. İzlenecek prosedürle ilgili ilk görüş alış verişinde bulunulan Mevzuat Çalışma Grubu 4 Kıbrıslı Türk ve 4 Rum’dan oluşuyor. Rum heyeti başkanının Mevzuat Komiseri Lida Kursumba olduğu açıklandı.