Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarın İsviçre’nin Mont Pelerin kentinde başlayacakları müzakereler, Rum basınında çeşitli başlıklara geniş yer buldu.

Simerini gazetesi “İsviçre’nin Gölgesinde B Planıyla Şantaj – Kırım Modeliyle Şantaj ve Beşli Konferans Kokan Haritalar” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin Rum hükümetine müdahale için kullanabileceğine inandığı bir “B Planı’na” sahip olduğu iddiasında bulundu.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum tarafının beşli konferansı kabul etmesini sağlamak amacıyla İsviçre’deki müzakerelerde harita sunma olasılığının bulunduğunu, İsviçre’deki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda ise bir “B Planı” uygulayacağını öne sürdü.

Haberde, Türkiye’nin “B Planının, adanın kuzeyinin Türkiye’yle birleşmesi için Kırım modelini öngören bir referandum gerçekleştirilmesi olduğu” iddiasında bulundu.

Kıbrıs Türk tarafının bu planla Rum kesimine şantaj yapmayı amaçladığı da savunuldu.

Gazete bir diğer haberinde ayrıca, müzakerelerde taraflarca uzlaşıya varılan ve varılmayan unsurlar olduğunu iddia ettiği bir dizi maddeye de yer verdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin yorumsal haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Umut İçin Can Simidi Arıyorlar”

Politis: “İki Liderin Sorumluluk Zamanı – Kıbrıslılar Uçabilir Mi?”

Haravgi: “Kıbrıs Sorununda Gerçeklerin Zamanı”

Mahi: “Mont Pelerin Kesişmesi – Müzakerelerin Geleceği 7-11 Kasım’da Belirleniyor”