Fileleftheros gazetesi “Ocak Gündemi Yoğun” başlıklı haberinde, Rum Başkanlığı ve hükümeti için, Ocak ayı içerisinde ele alınması gerekecek gelişmelerin ve askıda bulunan konuların çok olduğunu yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, birçok konuyu, yeni yılın başlarında toplanacak olan parti başkanlarıyla ele almasının beklendiğini yazan gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, gündemin zirvesinde Kıbrıs sorunu, Türk “meydan okumaları” ve ekonominin bulunduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs’ın ilk olarak, Barbaros gemisine bağlı olarak Türkiye’nin hareketlerini izleyeceğini belirten gazete  Türkiye’nin, geminin varlığına ilişkin bir sonraki hareketinin (ayrılacak mı, kalacak mı, gidip gelecek mi?)  Kıbrıs sorunun geleceğini etkileyeceğini, bununla birlikte Türk NAVTEX’nin yarın sona ereceğini anımsatarak Türkiye’nin konu hakkındaki kararının beklendiğini de yazdı.

Habere göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de Ocak ayı içerisinde Ada’ya gelmesi bekleniyor.

Gazete, Ocak ayında ikinci olarak ENI şirketinin başka bir yatakta araştırmalarına devam etmesinin beklendiğini, üçüncü olarak ekonomi konusunda ise Troyka’nın, ipotekli malların satışı yasasındaki gelişmeler nedeniyle, daha önce planlandığı gibi,  Ocak ayı sonunda gelmesinin beklenmediğini  yazdı.

Anastasiadis’in, ipotekli malların satışına ilişkin yasa konusunu parti başkanlarıyla ele alacağını yazan gazete Anastasiadis’in gündeminde yurt dışı ziyaretlerinin de bulunduğunu; 26 Ocak’ta Bahreyn’e gideceğini, Moskova ziyaret tarihinin ise hala “açık” olduğunu, bunun Şubat ayı içerisinde gerçekleştirilmesinin düşünüldüğünü belirtti.

Gazete haberinde ayrıca, imzalanacak olan anlaşmaların, açıklığa kavuşturulmayan nedenlerden dolayı azaltıldığını da yazdı.

Gazete gündemde olan beşinci konunun ise hidrokarbon alanında işbirliğinin ileriye götürülmesi için Mısır ile uzlaşma sağlanması olduğunu, Güney Kıbrıs’ın 12.parselden doğal gaz satışı için Kahire ile anlaşma sağlamak istediğini belirtti.

Gazete son olarsak ise gündemde, iç gelişmelerin (kabine değişikliği ve Başkanlık idaresindeki değişiklikler) bulunduğunu yazdı.