Yeni örgütlenme şeması dün düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Alithia ve diğer gazeteler Başkanlık Müsteşarı Panayotis Petridis tarafından açıklanan yeni yapının, eskisine oranla çok daha basitleştirildiğini, bu kapsamda Başkan’ın Özel Kalem Müdürlüğü’nün kaldırıldığını ve Başkanlık Müdürlüğü diye bir birim kurulduğunu haber verdi.

Habere göre Başkanlık Müdürlüğü’ne Kipros Kiprianu getirildi. Kiprianu Başkanlık Müdürlüğü yanında, yapılan idari düzenlemenin tamamına dâhil olan Kamu Hizmetleri ve Personel Dairesi başkanlığını da yürütecek.

Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis de Özel Kalem Müdürü Panayotis Andoniu’nun, prosedürü kolaylaştırmak maksadıyla istifa mektubunu Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunduğunu açıkladı.

Habere göre 1 Mart itibarıyla yürürlüğe girecek, Rum Başkanlık Köşkü’nün dört bölümü şöyle:

Başkanlık Sekreterliği (Başkan’ın Özel Kalemi’nin yeniden düzenlenmesinden oluşuyor), İdari Reform Birimi, Başkan’ın Diplomatik Bürosu ile Yönetim ve Bütçe Birimi.

Siyasi çalışma arkadaşlarının dıştan atanmasını düzenleyecek yasa tasarısının bugün Rum Bakanlar Kurulu’na sunulacağına da işaret eden Petridis, siyasi başkanları ayrıldığında dağılacak küçük siyasi kabineler oluşturulacağını anlattı. Petridis Bakanlar Kurulu’na sunulacak yasa tasarısıyla, kısıtlı süreliğine göreve alınacak kişilerin, hükümet üyelerinin görev süresinin sona ermesi veya daha öncesinde görevlerine son verilmesinin ve hiçbir devlet memuru hakkı edinmemelerinin düzenleneceğini söyledi.

Simerini ise yapılan yeni düzenlemeyle oluşturulan Rum Başkanlık Köşkü örgütlenme şemasını yayınladı.

Buna göre; şemanın en üstünde Rum Yönetimi Başkanı var. Hemen altında Rum Yönetimi Sözcüsü (ona bağlı Basın Bürosu), Başkanlık Müsteşarı (ona bağlı Başkanlık Müdürü) var.  Komiserler ve Başkan’ın siyasi çalışma arkadaşları hem Rum Yönetimi Başkanı’na hem de Başkanlık Müdürü’ne bağlı. Yine Başkanlık Müdürü’nün altında Başkanlık Sekreterliği, Yönetim ve Bütçe Birimi, İdari Reform Birimi ve Diplomatik Büro bulunuyor. Yönetim Reform Birimi’nin altında da kalkınma Reform ve Kamu Hizmetleri Reform birimleri yer alıyor.