Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Kıbrıs’ın 100 yıldan beridir en büyük kuraklık sorunuyla karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekerek, sektörün mali açıdan desteklenmesini istedi.

Haravgi’nin haberine göre EKA Genel Sekreteri Panikos Hambas Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’e gönderdiği mektupta, derhal tedbir alınmaması halinde tarımsal ve hayvansal ürün birincil (hammadde) ve imalat sektöründen 10 bin iş pozisyonunun kaybedileceği uyarısında bulundu.

Hambas Kuyalis’ten Tarım Sigortası Örgütü kurumunun kaldırılmasını, Rum çiftçilere, AB ödeneklerinden ve Rum Yönetimi’nin kendi ulusal kaynaklarından mali destek vermesini istedi.

Hambas “devletin”, 2008-2009 kuraklık döneminde zarar görenlere kendi öz kaynaklarından 75 milyon Euro, AB Bakanlar Konseyi’nden de 7 milyon Euro verildiğini hatırlattı.

Alithia ise Rum Tarım ve İçişleri bakanlıklarının, tasarrufunda tarımsal faaliyet maksatlı hali arazi ve Kıbrıs Türk malı bulunduran Rum çiftçilere, bu tasarruflarını kiralama suretiyle meşrulaştırmak üzere başvuru yapma çağrısı yaptığını bildirdi.

Tarımsal amaçlı tasarrufların, kiralama suretiyle meşrulaştırılması maksatlı başvuruların birkaç gün içerisinde başlayacağı belirtilen haberde, bunu yapmayan çiftçilerin almakta olduğu destek ödeneğinin kesileceği kaydedildi.