Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’den KKTC’ye su temin projesini önlemek için BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a kadar yaptığı siyasi-diplomatik tepkilerinin sonuç vermediği belirtildi.

Simerini gazetesi Bakanlığın Perşembe günü su konusunda yaptığı açıklamanın, son aylarda gösterilen tepkiler dizisinin biri olduğunu yazdı.

Gazete Güney Kıbrıs’ın diğer konularda olduğu gibi bu konuda da aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da olduğu “sağırların” kapısını çaldığını savundu.

Güney Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu’nun 31 Ocak 2014 tarihinde Ban’a mektup gönderdiğini yazan gazete, aradan neredeyse iki yıl geçmiş olmasına rağmen mektuba bir yanıt verilmediğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın Büyükelçilikleri aracılığıyla projede çalışan şirketlerin ülkelerine (Hollanda gibi) de tepkiler gösterdiğini kaydeden gazete, bahse konu ülkelerin hükümetlerinin, özel şirketlerin söz konusu olduğuna işaret ederek devlet denetiminin olmayacağını belirttiklerini aktardı.

Öte yandan gazete konunun siyasi boyutunun ötesinde bir de tarım ve -Kıbrıslı Türkler ürünlerini Rum tarafına geçirebildiğine göre- iki toplumdaki çiftçiler arasında oluşacak haksız rekabet boyutunun da olduğunu iddia etti.

RUM TARIM BAKANI KUYALİS
 
Habere göre gazete açıklamada bulunan Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, endişeleri yatıştırıcı konuştu.

Suyun Kıbrıslı Türklere satış fiyatının henüz belli olmadığına işaret eden Kuyalis, bunun belirlenmesinin ardından rekabetin olup olmayacağının görüleceğinden söz etti.

Politis gazetesine göre Kuyalis, “Türkiye’nin keyfi ve yasadışı eyleminin”, KKTC’nin ve Kıbrıslı Türklerin Türkiye’ye bağımlılığını artırdığını savundu.

Konunun daha çok siyasi olduğunu söyleyen Kuyalis, KKTC’nin su ihtiyaçlarını çok daha ucuza mal olacak artıma tesisleriyle karşılayabileceğine işaret etti.

Güney Kıbrıs’ın KKTC’den su alma olasılığının bulunmadığını da vurgulayan Kuyalis, Güney Kıbrıs’ın su ihtiyacının, boru hattıyla gelenden 3-4 kat fazla olduğunu da belirtti.

PARTİLER DE TEPKİLİ

Habere göre Rum siyasi partiler de “işgal bölgelerinin Türkiye’nin bünyesine dahil olduğu”  iddiasıyla su projesine tepki gösterdiler.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, söz konusu gelişmenin uzantıları ve parametrelerine değinerek, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni egemenlik haklarının ihlal edildiğini” savundu.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nden yapılan açıklamada, Rum Hükümeti’ni Türkiye’yi AB ve BM’ye şikayet etmeye çağırdı.

EVROKO Genel Sekreteri Marios Karantonas, Türkiye’den KKTC’ye su teminini yeni oldubittiler yarattığını savunarak, bunun, KKTC’nin Ankara’ya bağımlılığının artırdığını iddia etti.

Vatandaşlar İttifakı’ndan Andreas Apostolu, Rum Hükümetini, görüşmelerdeki iyi atmosferin bozulmaması için hiçbir şey yapmamakla suçladı.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise Rum Meclis’ine başkanlık eden Maria Kiriaku’ya mektup göndererek, açılışın yapıldığı sırada Rum Meclis’inde özel bir oturumun düzenlenmesi ve bir kınama kararının yayımlanması önerisinde bulundu.

Su projesiyle ilgili haberlerde, tepkilerin yanı sıra bugün gerçekleştirilecek tören, Türkiye’den gelecekler ve KKTC’deki tepkilere de yer verildi.