ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty’nin Merit Otel’de verdiği resepsiyona Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ada’da görev yapan üst rütbeli subaylarını da davet ettiği, komutanların da davete üniformalarıyla katıldığı yönündeki haber Rum tarafında rahatsızlık yarattı.

Doherty’nin resepsiyonu ile BM’nin 541/83 ve 550/83 sayılı kararlarının ihlal edilip edilmediğini araştırmakta olan Rum yönetiminin, Doherty’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıp izahat isteyebileceği haber verildi.

Simerini, “Attila’ya Amerikan Etkinliği” başlıklı haberinde Milliyet’in ilgili haberini iktibas etti; Hürriyet’in Ada’da görevli bir diplomata atfen aktardıklarını Doherty’nin sözleriymiş gibi yansıttı.

Rum Yönetiminin gelişmeleri “uyuşmuş” şekilde izlemediğini ve resepsiyonda söylenenlere nasıl tepki gösterebileceğini araştırdığını kaydeden gazete özetle şöyle devam etti:

“Hükümet kaynakları gazetemize, Amerikalıların söz konusu otelde bu tür kabul etkinliklerini rutin şekilde düzenlediğini söylediler ancak, söylediklerine göre, dikkat çeken şey, Türk subayların askeri üniformalarıyla katılmaları olduğunu söyleyerek, daha önce böyle bir şey olmadığına dikkat çektiler.

Aynı kaynaklar, ikinci ve daha önemli olanın ise Amerikalı yetkilinin sözleri olduğuna dikkat çektiler. Açıklamalar doğruysa o zaman ciddi bir mesele var demektir ve Dışişleri Bakanlığı gerekli görürse Sayın Doherty’yi çağırıp izahat isteyecek.

Öğrendiğimize göre hükümet, Amerikan Büyükelçisi’nin faaliyetleri ile BM Güvenlik Konseyi’nin sahte devletin tanınmasını ve ayrılıkçı varlığa her türlü yardımı veya kolaylığı kesin bir dille yasaklayan 541/83 ve 550/83 sayılı kararlarını ihlal edip etmediğini araştırmayı bekliyor.”

Öte yandan Fileleftheros “Büyükelçi Türk Generallere Resepsiyon Verdi” başlığıyla ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı’nın üniformasıyla görüntülendiği fotoğraf destekli haberinde, Vatandaşlar İttifakı’nın Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan,  Milliyet’in konuyla ilgili haberinin doğruluğunu araştırmasını istediğini yazdı.

Habere göre İttifak, “gerçekten böyle bir şey olmuşsa Dışişleri Bakanlığı zamanında ve etkin tepki göstermelidir. Bunu yapmazsa, korkarız,  başka büyükelçiliklerden de benzer eylemler gelecek” uyarısında bulundu.