Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’ye, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne Türk askeri arşivlerinde yer alan bütün bilgi ve verilerin sağlanması da dahil olmak üzere, kayıplar meselesinin çözümü için işbirliğinde bulunma çağrısı yaptığı haber verildi.

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, kayıplar konusuyla ilgili olarak yakın zamanda Kıbrıs Türk basınında yer alan haberlerden ötürü bir açıklama yaptığını yazan Politis gazetesi, Bakanlığın, benzer türden haberlerin geçmişte de kayıp yakınları arasında haksız ve gereksiz bir panik yaşanmasına sebep olduğuna işaret ettiğini de belirtti.

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanlığı, bununla birlikte Rum Yönetimi’nin yetkili makamlarının, Kıbrıs Türk basınında yer alan bilgilerle ilgili kısa zaman önceki durum da dahil olmak üzere, zaman zaman ortaya çıkan bütün bilgileri, her zaman gerekli dikkat ve sorumlulukla inceleyip araştırdığını da vurguladı.

Gazeteye göre Bakanlık, Türkiye’nin insani bir mesele olan kayıplar konusunun çözümü çabalarına katkıda bulunması sorumluluğu ve esaslı rolü bulunduğu yönünde değişmez bir teze sahip olduklarını da belirtti.

RUM SİYASİ PARTİLERİN AÇIKLAMALARI

Gazete, Rum esirler konusunda “Afrika” gazetesinde çıkan haberle ilgili olarak, bazı Rum siyasi partilerin de açıklamalarda bulunduklarını yazdı.

Gazeteye göre EDEK, bahse konu bilgilerin en kısa zamanda araştırılmasını ve Türk Ordusu’nun arşivlerine erişim talep edilmesini isterken, Vatandaşlar İttifakı da açıklamasında, Rum Yönetimi’nin Türkiye’yi bugüne kadar uluslararası platformlarda şikâyet etmemesi ve uluslararası mahkemelere başvurmamasının, tatsız bir durum yarattığını savundu.

Çevreciler de açıklamasında, Türkiye’nin 1974 yılında işlediği savaş suçlarıyla ilgili olarak en nihayetinde cezasını çekmesi gerekeceğini ileri sürdü.