2004 Annan Planı temelinde, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutuyla ilgili bir çalışma hazırlayan Kıbrıslı Rum Ekonomist Stelyos Platis’in, bu araştırmasını şimdiki veriler temelinde güncellediği belirtildi.

Platis’in, bugün Simerini gazetesinde yer alan söyleşisinde, güncellediği araştırmanın sonuçlarını kısaca ortaya koyduğunu yazan gazete, Platis’in “kısa vadede ekonomide önemli bir olumsuz şok ve önemli belirsizlikler meydana gelmesinin olası olduğunu söylediğini” iletti.

Platis, Annan Planı temelindeki araştırmanın, taşınmaz mal/mülklerle ilgili tazminatların “sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin GSMH’sinin (Gayri Safi Milli Hasılasının) yüzde 65’ine ulaşacağını gösterdiğini; şimdi ise bu rakamın yaklaşık 12 milyar Euro olarak telaffuz edilmekte olduğunu” iddia etti.

Platis, “bu rakamın Rum mallarının Taşınmaz Mal Komisyonu’nda satışına bağlı olarak azalsa da 10 milyar Euro’nun çok da altında olmasının beklemediği” ileri sürüldü.

Rum ekonomist, “Kıbrıs Türk bankalarının kara para aklanması ve terörün finanse edilmesiyle ilgili yönetmeliklere uymasına ilişkin göstergeler bulunmadığını” iddialarına ekledi.