Her 1 Nisan günü Fileleftheros dışındaki Rum gazeteleri, geleneksel olarak “1 Nisan şakası” haberler yayımlıyor. “1 Nisan şakası” olduğu düşünülen haberleri özetle şunlardır:

KADINLAR ANASTASİADİS’İ AB’YE ŞİKAYET EDİYOR

Haravgi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İskenderiye-Kahire seferini yapan Egiptair’e ait uçağın Mısırlı hava korsanı tarafından kaçırılarak Larnaka Havaalanı’na indirilmesi olayında, “her zaman bir kadın vardır” “esprisinin” dünyanın büyük haber ajanslarına yansıması ile yaşanan “uluslararası rezilliğin” ötesinde Rum tarafındaki kadınların da tepkisini çektiğini yazdı.

Gazete Anastasiadsi’in, uçak kaçırma krizi henüz devam ederken yaptığı bu “yersiz esprinin” Rum medyasının büyük bölümü tarafından mizah çizgisine indirgenmeye çalışılmasına karşın bir grup kadının Anastasiadis’i şikâyet için imza kampanyası başlattığını ve halen 100 imzaya ulaştığını belirtti.

Gazete, Rum kadınların topladıkları imzaları, AB müktesebatına uyum kuralı gereği Mart 2014’te Rum Bakanlar Kurulu tarafından atanan Eşitlik Komisyonu’nu –şu ana kadar müdahale etmemesi nedeniyle- by pass ederek AB’ye vermek niyetinde olduklarını kaydetti.

Habere göre, kampanyada toplanacak imzalar yanında iletilecek mektupta Anastasiadis’in genel politikasında kadın-erkek eşitliğini gözetmemesine, kabinesinde hiç kadın bakan bulunmaması, iç cepheden gelen tepkiler üzerine ve kabine değişikliği gündeme geldiğinde tek bir kadın bakan atanmasına dikkat çekilecek.

Anastasiadis’in “her zaman bir kadın vardır” esprisini Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’la ortak basın toplantısı düzenledikleri sırada yaptığı hatırlatılan haberde, Schulz’un bu nedenle rahatsızlık belirttiğini yazdı ve AB’nin temel ilke ve değerlerinden olan kadın-erkek eşitliğine AB’nin de Komisyon’un da büyük önem verdiğini yazdı.

KRAL ONİSİLU’NUN KAFATASI

Alithia, Milattan Önce 6’ncı yüzyılın sonu ve 5’inci yüzyılın başında yaşamış Salamis Kent-Devlet kralı Onisilos’un kafatasının Amathunda antik kentinde bulunduğunu bildirdi.

Gazete kazıların büyük bir gizlilik içerisinde yürütüldüğünü ve 5 ay önce kafatası kemiği örneklerinin bulunduğunu, ilgili raporun Rum Eski Eserler Dairesi’ne iletildiğini ve “yüzyılın bu büyük keşfinin şu anda Hamilton’daki laboratuarda incelenmekte olduğunu, keşfin Rum Eski Eserler Dairesi tarafından ilan edilmesinin beklendiğini yazdı.

EŞİNİ VE ÇOCUKLARINI “ÖZEL GÖREVLİ GİZLİ POLİSİM” DİYEREK 20 YIL KANDIRDI

Politis, Limasol’da 47 yaşındaki kadının, geceleri evden çıkabilmek için özel görevli gizli polis olduğunu söyleyerek, 20 yıl eşi ve çocukları dahil herkesi kandırdığı, öğretmen olan kocasının bu durumu, boşanmalarından bir yıl sonra öğrendiğini bildirdi.

Gazete kadının geceleri “özel görev” için evden çıkarak Limasol’daki kumarhanelere gittiğini, hatta bir dönem bu kumarhanelerden birinde çalıştığını yazdı. Kadının, kendi eşi ve ailesi dışında kimseye karşı sivil gizli polis kimliğine bürünmemiş olması nedeniyle aleyhinde soruşturma dosyası açmadığını, görev arkadaşı olduğunu söylediği diğer kadının adının da polis arşivinde olmadığını belirtti.

YENİ KRİZ KAPIDA, KREDİTÖRLER YENİ MEMORANDUMLA DÖNÜYOR

Simerini son haftalarda yaşanan grevler, Anastasiadis hükümetinin Telekomünikasyon İdaresi (cyta) ile ilgili yasa tasarısını geri çekmesi ve kamu reformlarının geçirilmesindeki gecikmeler nedeniyle Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) ve Avrupa Birliği’nde alarm sirenleri çaldırdığını, kreditörlerin Rum ekonomisi hakkında yaptıkları yeni değerlendirmede ülkenin ikinci bir memorandum sürecine daha girmesi gerektiği sonucuna vardıklarını yazdı.

Gazete Rum Maliye Bakanlığı’nın son günlerde savaş alarmı durumunda bulunduğunu, bakan Haris Yeorgiadis’in, memorandum sonrası dönemdeki ekonomi politikasını havaya uçurması yanında Anastasiadis hükümetini ve Güney Kıbrıs’ı sarsacak yeni bir krizi önlemek için canhıraş uğraştığına işaret etti.

Gazete Edindiği bilgilere dayanarak kreditörlerin çok yakında heyet göndereceklerini, Yeorgiadis’in ise Troyka heyetinin gelmesini engellemenin yollarını aradığını yazdı.