RMMO’da askerlik yapmamak için deli raporu alanların sayısında artış görüldüğü, Rum Savunma Bakanlığı’nın da bu gerekçeyle erteleme veya muafiyet alınması yolunu tamamen kapatacak bir düzenleme hazırladığı bildirildi.

Alithia “‘Deli Kağıdına’ Son” başlıklı haberinde psikolojik sorunları olduğu iddiasıyla özel psikologdan  “ruh sağlığı sorunları var, askeri çevreye uyum sağlamakta zorlanıyor” gerekçesi ve “intihar ederim” tehdidiyle (gazetenin ifadesiyle) “deli raporu” alan kişi sayısının endişe verici boyuta ulaştığını yazdı.

Rapor alarak askerlik görevini erteleten veya muafiyet alanların büyük çoğunluğunun derhal yüksek eğitim için yurtdışına gittiğine de dikkat çeken gazeteye göre, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, bu kapıyı tamamen kapatacak bir çalışma yaptıklarını açıkladı.

Özel bir TV kanalına konuşan Fokaidis artık tek bir doktordan alınan raporun kabul edilmeyeceğini, bu raporun 5 doktordan oluşacak bir kurul tarafından onaylanması gerekeceğini anlattı. Fokaidis, askeri çevrede görev yapamaz raporu alanlara da erteleme veya muafiyet tanınmayacağına, bu kişilerin askeri olmayan ortamlarda yine RMMO hesabına, 18-19 aylık hizmet yapacağına dikkat çekti.

Fokaidis ilgili yasa tasarısını hazırladıklarını ve çalışmaya başladığında Rum meclisinin gündemine getireceklerini de sözlerine ekledi.