Rumların, Güney Kıbrıs’taki askerlik süresinin kısaltılmasında güvenlik açısından herhangi bir tehlike görmedikleri haber verildi.

Simerini gazetesi IMR ile Lefkoşa Üniversitesi’nin, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ve askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili konularda 16-17 Mart tarihlerinde Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş ve üstü 500 kişiyle yaptığı anketin ikinci kısmına yer verdi.

Habere göre “Askerlik süresinin kısaltılmasının ulusal güvenlik konularında bir tehlike yaratacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 71’i “hayır, hiç”, yüzde 20’si “evet, ancak endişe yaratacak düzeyde değil” derken, sadece yüzde 9’u “evet, büyük ölçüde” yanıtını verdi.

Askerlerin aldığı eğitimle ilgili görüşler sorgulandığında katılımcıların yüzde 33’ünün “memnuniyet verici değil”, yüzde 31’inin “memnuniyet vericidir” ve yüzde 29’unun “orta derece” yorumlarında bulunduklarını aktaran gazete, “Askeri birim/kışlaların azaltılması gerekir mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 51’inin olumsuz, yüzde 49’unun olumlu yanıt verdiğini kaydetti.

“Askerlik süresinin kısaltılmasıyla bugünkü güvenlik duygunuz aynı mı kalacak, yoksa azalacak mı?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 80’i “aynı kalacak”, yüzde 20’si de “azalacak” şeklinde yanıt verdi.