Andreas Orfanidis adlı Rum göçmenin, Türkiye’nin, Avrupa Konseyi temel ilkelerini ihlal ettiğini iddia ederek, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne, Türkiye’nin “kınanması” için mektup gönderdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Orfanidis’in, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından haklı bulunan Rum göçmenlerden biri olduğunu; ancak Türkiye’nin şu ana kadar AİHM kararını uygulamadığını yazdı.

Gazete, Avrupa Konseyi’nin, gerek mektuplara, gerekse diğer görüşlere rağmen, şu ana kadar Türkiye aleyhinde herhangi bir kınama kararı almadığını kaydetti.

Orfanidis’in mektubunda, Türkiye’nin AİHM kararlarını yerine getirmediğini bir kez daha dile getirmek zorunda kalmaktan ötürü üzüntü duyduğunu belirttiğini yazan gazete, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin de, AİHM kararlarının yerine getirilmesinde oynadığı denetmen rolünde başarısız olduğunu ifade ettiğini kaydetti.

Habere göre Orfanidis, mektubunda ayrıca, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden bu konuda daha etkili tedbirler almasını talep etti.