Yardım almak için Güney Kıbrıs’taki Sosyal Hizmetler Dairesi veya Kıbrıs Türk Malları İdaresi’ne başvuruda bulunacak olan Rum göçmenlerden, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’ndan faydalanmayacaklarına dair yeminli beyan talep edileceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Yeminli Beyan Sonra Göçmenlik Bağışı” başlıklı haberinde Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’ne gönderdiği mektupta, çeşitli planlar için yardım talebinde bulunacak Rum göçmenlerden, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’ndan faydalanmayacaklarına dair yeminli beyan isteneceği taahhüdünde bulunduğunu yazdı.

Gazete göçmenlerden yeminli beyan talep edilmesinin amacının, Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla satılan taşınmazların ikinci kez satılmasının önlenmesi olduğunu belirtti.

Gazete söz konusu mektupta ayrıca Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bugüne kadar kuzey bölümünün yüzde 0.59’una(19.4 milyon metre kare) ilişkin karar verdiğini, kuzey bölgelerinin yüzde 0.39’u(127 milyon metrekare) için 185 milyon sterlin tazminat ödediğinin de belirtildiğini yazdı.

Taşınmaz Mal Komisyonu’na toplam 6 bin 508 başvuru yapıldığını yazan gazete Komisyonu’nun 745’i hakkında karar verdiğini, bunlardan 537’sinin tazmin edildiğini belirtti.

Gazete yine mektuba dayanarak Kıbrıs Türk sahipler tarafından, Güney Kıbrıs’ın yüzde 0.04’üne denk gelen  2 milyon metre karelik alanın satıldığını da yazdı.

Habere göre Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos mektubunda, Taşınmaz Mal Komisyonu tarafından ödenen tazminatların, taşınmazların gerçek değerinin çok altında olduğunu ayrıca Kuzey’deki Kıbrıs Türk hak sahipliği oranın ise arttığını savundu.