Rum devlet hastanelerinde çalışan “TümKıbrıs Hemşireler Sendikası” (PASİNO) üyesi hemşire ve hastabakıcılar, dün itibarıyla süresiz greve çıktı. Grevin ilk gününde, önceden düşünülemeyen birçok sorun yaşandığı haber verildi.

Alithia, “Sonsuz Grev” başlıklı haberinde, hemşire ve hastabakıcıların statü, maaş ve özlük hakları bakımından üniversitelerdeki sınıfa dahil edilmeyi talep ettiklerini ancak Rum Sağlık Bakanlığı’nın, giderleri artıracağı gerekçesiyle buna yanaşmaması nedeniyle grevin ne zaman biteceğinin bilinemediğini yazdı.

Habere göre dün başlayan süresiz grev nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği güvenlik –ihtiyat- personeli (gece vardiyasına kalanlar) tarafından yataklı servislerdeki hastalara sadece ilaçları verildi, diğer ihtiyaçları için refakatçi çağırmaları istendi. Hastanelerde ameliyat, röntgen ve diğer görüntüleme işlemleri ile muayeneler ertelendi. Acil servislerde sadece aciliyet durumu yüksek vakalara hizmet verildi, aciliyeti daha düşük olanlar özele sevk edildi. Sadece PASİNO üyesi hemşirelerin çalıştığı Poli Hisrofu, Baf, Limasol ve Paralimni’deki hastanelerde ise daha büyük sorunlar yaşandı.

Ciddi vakaların özel hastanelere yönlendirildiğini ancak bu durumun maliyetinin tahmin edilemediğini belirten gazete, Rum Sağlık Bakanlığı’nın, PASİNO üyelerinin grevde olması nedeniyle haftalık 450 bin Euro tasarruf edileceğini, bu paranın özelden hizmet alımı için kullanılacağını açıkladığını yazdı.