Rum Hukuk Dairesi’nin, iki Rumun Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) aleyhine yaptığı iki önemli dava başvurusuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) görüş vermediği bildirildi, Rum Hukuk Dairesi’nin ilk kez böyle davrandığına dikkat çekildi.

Fileleftheros “Başsavcılıktan AİHM’e Hiçbir Hareket Yok… ‘Komisyon’ İle İlgili İki Dava Hakkında görüş Sunmadı”  başlıklı haberinde Pavlos Loizu ve İngiltere’de yaşamakta olan bir Rum kadın tarafından yapılan başvurulardan birinin TMK’nın etkinliğinin incelenmesi, ötekinin de Rum yönetiminin Tapu Dairesi gibi birimlerinin aldığı kararların bağlayıcılığıyla ilgili olduğunu yazdı.

Habere göre her iki Rumun AİHM’e yaptığı başvuruda da TMK’nın “başvuranlara makul zamanda etkin çare sağlayamadığı” iddia ediliyor. Davalarda TMK dışında Rum Yönetimi’ni devlet birimlerinin, özellikle de Tapu Dairesinin aldığı kararların bağlayıcılığı da sorgulanıyor. Her iki Rum da davalarını, Rum Tapu Dairesi’nin “işlemlerinin yasal olduğu ancak TMK’nın bu kararları ya tanımadığı veya bozmaya çalıştığı” gerekçesine dayandırdı.

Yukarıda belirtilen nedenle AİHM’in, iki Rumun dava başvurusunu reddetmesi halinde, pratikte  TMK’nın hareket tarzını benimsemiş olacağına dikkat çeken gazete, Dimopulos davasından sonra TMK konusunun ilk kez AİHM önüne gideceğini, başvuruların bireysel olmasına karşın Rum Yönetimi’nin, görüş sunarak müdahil olma hakkı bulunduğunu ancak Rum Başsavcılığının, izah etmediği bir nedenle, görüş sunmadığını vurguladı.