Politis gazetesi, hükümetin bir taraftan ara çözüm çerçevesinde iki teklif sahibine teklifleri çıkarlara uygun olmadığı için “hayır” demeyi istediğini, diğer taraftansa var olan istişare köprülerini yıkmak istemediğini yazdı.

Gazete Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis liderliğindeki yetkili birimlerin katıldığı dünkü toplantının ardından en muhtemel seçenek olarak ihalenin üç ay daha uzatılmasının ve yeni zaman takviminin 1 Şubat tarihinde başlamasının gündeme getirildiğini kaydetti.

Üçüncü bir uzatmanın söz konusu olduğunu belirterek, prosedürün neredeyse bir yılı doldurmak üzere olduğuna dikkat çeken gazete, bu durumun, Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi’nin (DEFA) ellerindeki önerileri reddetme ya da kabul etme güçlüğünü ve hükümetin elektrik üretiminde doğalgaz kullanımıyla ilgili elinde kayda değer bir alternatif çözüm bulunmadığının göstergesi olduğunu savundu. 

Prosedürün dolaylı olarak da uzatılabileceğinden söz eden gazete, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında (ara çözüm için teklif veren) M&M şirketinin “tercih edilen seçenek” olarak tayin edilmesi konusunda ilgili organa bilgi verilmesinin beklendiğini yazdı.

Böyle bir durumda iki tarafın nihai anlaşma için müzakerelere başlaması gerekeceğini aktaran gazete, bunun hükümete, Afrodit yatağındaki doğalgazın kullanımının hızlandırılması yönünde diğer seçeneklerini incelemesi, ayrıca daha iyi bir fiyat konusunda müzakerelerde bulunması için zaman kazandıracağını da yazdı.

Yeni bir uzatmanın (ya üç aylık, ya da M&M ile müzakerelere başlanmasıyla) DEFA’ya M&M, ayrıca Vitol ve belki Delek ile müzakerelere devam etme fırsatı da tanıyacağını belirten gazete, bunun yanı sıra Rum Hükümeti’nin, Noble-Delek-Avner Oil ile Afrodit’ten Vasiliko’ya doğalgaz nakli konusunda anlaşmaya varılması için tüm fırsatları tüketebileceğini de kaydetti.

Habere göre, Afrodit’ten Vasiliko’ya doğalgaz nakil fiyatının, teklif sahiplerinin ihale kapsamında DEFA’ya sunduğu fiyata göre daha düşük olacağı yönünde değerlendirmelerde bulunuluyor.

Gazete Afrodit yatağının ruhsatına sahip olanların Vasiliko’ya doğalgaz nakli konusunda niyetlerinin netleşmesi için (ruhsat sahiplerinin) doğalgaz konusunda ticari istifade planı hazırlamaları gerektiğini kaydeden gazete, bunun da 2015 yılının ilk üç ayı içerisinde yapılmasının öngörüldüğünü aktardı.

Bunun yanı sıra Hükümetin, Mısır’a doğalgaz ihraç edilmesi konusunda iyi perspektiflerin var olup olmadığının görülmesi için Mısır Hükümeti ve buradaki terminallerin sahipleriyle de derinlemesine müzakerelere gitmesi gerekeceğini aktaran gazete, böyle bir perspektifin, Afrodit’ten Vasiliko’ya da boru hattı döşenmesini de sürdürülebilir kılacağını savundu.

Ara çözüm prosedüründe üç aylık uzatmaya gidilmesi durumunda da hükümetin, karar almadaki acizliği ortaya çıkacak olsa da zaman kazanacağını aktaran gazete, “Kıbrıs doğal gazının” elektrik üretimi için kullanılıp kullanılamayacağını öğrenme fırsatına sahip olunacağını belirtti.