Avrupa Parlamentosu Enerji Komitesi’nin, “AB Komisyonu’nun Rumlar açısından tehlikeli olabilecek bir enerji tasarısını” onayladığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, AB Komisyonu’nun, doğalgaz borularıyla ilgili AB üyesi devletlerde olan yetkiye el koyarak, bu boruların denetim yetkisini ele geçirebileceği bir tasarı hazırladığını ve dünkü AP Enerji Komitesi toplantısında, bu tasarının 41 lehte, 13 aleyhte oyla kabul edildiğini yazdı.

Gazete, ilgili tasarının, uluslararası sularda ve AB üyesi ülkelerin Münhasır Ekonomik Bölgeleri’nde birtakım kanunlar uygulanmasını öngördüğünü ve özünde, bu kanunların, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın Eastmed boru hattıyla ilgili egemenlik haklarını devretmesiyle ilgili olduğunu kaydetti.

Haberde, Avrupa Konseyi Hukuk Dairesi’nin daha önceden, bu tasarının BM Deniz Hukuku Sözleşmesi UNCLOS’un 56 ve 5’inci maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle “kabul edilemez olduğunu” açıkladığı da belirtildi.

Gazete, AKEL’in Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Neoklis Silikiotis’in, Avrupa Konseyi Hukuk Dairesi’nin verdiği görüşe benzer bir görüşü AP Enerji Komitesi toplantısında gündeme getirdiğini, ancak bunun tasarının onaylanmasını engelleyemediğini yazdı.

AP Enerji Komitesi’nde onaylanan tasarının, ilerleyen günlerde AP Genel Kurulu’nda da oylanacağını belirten gazete, son sözü AB üyesi devletlerin söyleyeceğini ve Rum Hükümeti’nin henüz resmi görüş belirtmediğini kaydetti.