Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker’e gönderdiği ve Türk vatandaşlara yönelik vize serbestisine ilişkin Güney Kıbrıs için tartışmalı olan konuları netleştirdiği mektubunun, gündemdeki yerini koruduğu, ayrıca Rum Hükümeti’nin, vize konusuna yönelik olarak çeşitli senaryolar üzerinde çalıştığı belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in mektubu ile bu konuda yaşanan gelişmelere ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına da yer verdi.

Habere göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anatasiadis’in mektubunu yorumlamasının istenmesi üzerine, mektubun, Güney Kıbrıs’ın tezleriyle birlikte, Avrupa Komisyonu’nun konu hakkındaki değerlendirmesinin içeriğine değindiğini ifade etti.

Hristodulidis, mektubun, değerlendirmenin gerçek durumu yansıtmadığını düşündükleri bazı konuları ve Güney Kıbrıs’ın tezlerini ortaya koyduğunu belirtti.

Anastasiadis’in mektubunun içeriği konusunda ayrıntı vermekten kaçınan Hristodulidis, “mektubun, Avrupa Komisyonu’nun değerlendirmesine ilişkin yaptıkları ilk okumanın devamı olduğunu” söyledi.

Hristodulidis, Avrupa Komisyonu’nun değerlendirmesine ilişkin teknokratlar düzeyindeki görüşmenin 11 Mayıs’ta başlayacağını, bununla birlikte Güney Kıbrıs’ın tezlerinin bilinmekte olduğunu, bunların,  tüm üye ülkelerin kendi görüşlerini dile getireceği müzakere masasında ortaya konulacağını belirtti.

Hristodulidis açıklamasında ayrıca, vizelere ilişkin Türk tezleri konusunda eleştiri yöneltmek için acele edenleri kınayarak, iç tüketime yönelik dış siyaset yapmadıklarını vurguladı.

Rum tarafının tezlerinin benimsenmemesi durumunda, ittifak aranıp aranmayacağı veya tezlerini tek başına savunup savunmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Hristodulidis, Güney Kıbrıs olarak kendilerinin, çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıklarını, önlerinde alternatif senaryoların bulunduğunu, görüşmedeki gelişmelere göre düşüncelerini ortaya koyacaklarını ifade etti.

Hristodulidis ayrıca üzerinde çalıştıkları senaryoları ve müzakere masasında nasıl hareket edeceklerini açıklaması konusunda yetkili olmadığını da söyledi.

Gazete haberinde ayrıca “Alpha Kipru” kanalının, Anastasiadis’in mektubunda yer alan üç noktayı yayımladığını yazdı.

Gazete bu unsurların, “Türkiye’nin 28 üye ülkeye yönelik sorumluluklarının kaydedilmesi, Ankara’nın Güney Kıbrıs’a yönelik bilindik tutumunu değiştirmeyi hedeflemediği şeklindeki ifadesine karşın, zirvede bir tavır alınması, Türkiye-Güney Kıbrıs arasında, vizelerin serbest bırakılması durumunda, bugün bulunmayan, polis ve yargı işbirliği çerçevesinin belirlenmesi” şeklinde olduğunu belirtti.