Rum Yönetimi’nin İnsani Konularından Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu, geçtiğimiz günlerde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile bir araya geldiği görüşmede, Rum gençlerin KKTC’de, özellikle Rumların yaşamakta olduğu köylere (Koruçam ve Karpaz) yeniden yerleşme konusundaki başvurularının ele alındığını açıklamıştı.

Simerini gazetesi “Yeniden Yerleşme Planı İlerliyor… Hükümet Gençler İçin Önemli Teşvikleri Kurumsallaştırıyor” başlık ve spotuyla aktardığı haberinde, planla, KKTC’de Rum ve Maronitlerin yaşadığı bölgelerin canlandırılmasının hedeflendiğini yazdı.

Plana, Rum Çalışma ve Tarım Bakanlıkları eksenindeki yetkili kurumlar ile İnsani Konular Komiserliği’nin müdahil olduğunu kaydeden gazete, edindiği bilgilere dayanarak, bu konudaki çabanın, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinden ve müzakerelerin yeniden başlamasından önce başlatıldığını ve Akıncı ile birlikte oluşan olumlu havanın, bu argümanın ileriye götürülmesini teşvik ettiğini belirtti.

Haberde, planın ileriye götürülmesindeki bir diğer teşviğin de, bölgede yaşamak isteyen gençlerin sayısındaki artış olduğu ifade edildi.

4 TEŞVİK EKSENİ

Gazete devamla, gençlerin yeniden yerleştirilmesi planında dört teşvik ekseni bulunduğunu yazdı.

Bunlardan ilkinin, şu ana kadar var olan ödenek kısıtlamalarının kaldırılması olduğunu kaydeden gazete, KKTC’deki köylere yerleşen gençlerin, yerleştikten bir yıl sonra ödenek almaya başlayacağını ve bu ödeneğin, aylık ödenek olarak verilmesi konusunda yasa çıkarılacağını belirtti.

Bu düzenlemenin, köylere daimi olarak yerleşecek gençler için geçerli olduğunu kaydeden gazete, denetim mekanizmasının da oluşturulacağını ve sırf ödenek almak için KKTC’ye yerleşip, bir süre sonra yeniden Güney Kıbrıs’a dönüş yapılmasının önleneceğini yazdı.

KKTC’ye yeniden yerleşme kararı alan kişilerin, bölgedeki tek geçim kaynağının çiftçilik olması nedeniyle, Rum Tarım Bakanlığı’nın tarımsal kalkınmanın desteklenmesi programına dahil edileceğini kaydeden gazete, çiftçilik dışında arıcılık, balıkçılık gibi dalların da teşvik edilmesinin amaçlandığını belirtti.

Gazete, KKTC’deki köylere yerleşen gençler için lokanta, kafeterya gibi küçük işletmelerin çalıştırılmasına yönelik teşvik verilmesinin de gündemde olduğunu ve yeniden yerleşme için, restorasyona ihtiyacı olan binaların tespit edilmesine yönelik alt komite kurulacağını yazdı.

“KIBRIS ÜNİVERSİTESİ” İLE İŞBİRLİĞİ

Gazete, KKTC’de yaşayan Rum ve Maronitlerin eğitimi konusunda, “tüm sorunlar ve zorluklara rağmen” iyi örgütlenmiş bir eğitim altyapısı bulunduğunu; yetkili makamların, bu konuyla ilgili “Kıbrıs Üniversitesi” ile işbirliği içerisinde bulunduğunu yazdı.

“TÜRKLER SORUN ÇIKARMADI”

Gazete, bir kaynağın, “Türklerin yeniden yerleştirme planıyla ilgili şu ana kadar herhangi bir tepki göstermediğini ve Akıncı’nın varlığının, bu konuda yardımcı olduğunu” iddia ettiğini yazdı.

Habere göre aynı kaynak, “Türklerin başka türlü yeniden yerleşme hakkını kabul etmelerinin mümkün olmadığını ve birçoğu Karpaz ile Kormacit kökenli olan Rum gençlerin evlerine dönmelerine engel olabileceğini” öne sürdü.

KKTC’de yaşayan Rum ve Maronitlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığından da bahseden gazete, müzakereler aracılığıyla yapılan bu çalışmaların, gençlerin köylere yeniden yerleştirilmesi için bir başka teşvik olduğuna işaret etti.

Haberde, Koruçam köyüne yerleşmek için daha fazla talep bulunduğu ve bunun, Koruçam’ın Lefkoşa’ya daha yakın olması ve Güney Kıbrıs ile olan bağlantının daha kolay sağlanmasından kaynaklandığı belirtildi.