Haravgi gazetesi KİP’in yapı ve işleyiş şekliyle ilgili değişiklikleri öngören yasa tasarısının dün Rum Bakanlar Kurulu’nca onaylandığı belirterek, hukuki açıdan incelendikten sonra da Rum Meclisi’nin onayına sunulacağını belirtti.

Güvenilir kaynaklara göre işleyiş düzeninin değişeceği KİP’in kamu görevlileri yasası kapsamında olmaksızın, devler dairesi olarak faaliyet göstereceğini kaydeden gazete, ayrıca Rum Yönetimi Başkanı’na bağlı olan bağımsız bir daire olacağını, personelinin de çeşitli uzmanlığa sahip profesyonel kişilerden oluşacağını belirtti.

Önerilen yasa tasarısına KİP’in faaliyetlerinin yasallığını denetlenmesine ilişkin yeni bir maddenin konulduğunu aktaran gazete, bilgilere göre bu denetimi Rum Yönetimi Başkanı tarafından atanacak ve emekli hakimlerden oluşacak üç üyeli bir komitenin yapacağını kaydetti.

Habere göre, Rum Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, KİP’le ilgili yeni yasa tasarısıyla, “Karmaşık ve Rum Yönetimi’ne karşı yeni kışkırtmalar ve tehditler yaratan sürekli değişen uluslararası ve bölgesel çevrenin göğüslenmesinde kendisine verilen rolü yerine getirebilmesi için uygun personelin yer alacağı bağımsız ve profesyonel dairenin oluşturulmasının” hedeflendiği belirtildi. 

Gazete edindiği bilgilere göre KİP Başkanı’nın yasa tasarısında öngörülen değişikliklerle ilgili bilgilendirmede bulunmak üzere önümüzdeki günlerde Rum Meclisi’nde temsil edilen tüm partilerden görüşme talibinde bulunacağı da kaydetti.

“KİP KURULUYOR... 1970’TEN BU YANA MEVZUAT VE DENETİM OLMADAN FAALİYET GÖSTERDİ”

Öte yandan Politis gazetesi “KİP Yasayla da Meşru” başlığıyla verdiği haberinde, KİP’in ilk kez hukuki varlık kazanacağını ve “hermafrodit ve büyük ölçüde karanlık işleyiş rejiminin sonlanacağını” yazdı. 

Rum Bakanlar Kurulu’nun dün demokratik işleyiş ve denetimini sağlayarak KİP’in, yeni temeller üzerine oturtulduğu kuruluş ve işleyişiyle ilgili yasa tasarısını onayladığını kaydeden gazete, KİP’in bugüne kadar kelimenin tam anlamıyla “havada” bulunduğunu, çünkü mevzuat olmaksızın talimatlar ve tüzüklerle faaliyet gösterdiğini yazdı.

KİP’in resmi olarak hiç kurulmadığını da yazan gazete, kuruluşuna atıfta bulunan tek şeyin, 1970 Makarios Hükümeti’nin Bakanlar Kurulu’nun üç satırlık kararı olduğunu belirterek, dün onaylanan yasa tasarısıyla KİP’in kurulmakta ve çalışma şeklinin belirlenmekte olduğunu kaydetti.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı’nın kontrolünde bir olacak bir dairenin söz konusu bulunduğunu belirtti.

İlgili yasanın onaylanmasıyla faaliyet gösterecek KİP’te bir Başkan ve iki Başkan yardımcısı olacağını kaydeden gazete, bunların Polis ya da Rum Milli Muhafız ordusu mensubu kişiler olmayacağını, yüksek eğitim kurumlarından mezun olması gerektiğinin belirterek, atamalarının da Rum Yönetimi Başkanı tarafından yapılacağını yazdı.

Gazete bu düzenlemenin, Yüksek Askeri Okulu ya da bir başka üniversite diplomasına sahip olduğu sürece RMMO ve Polis eski subaylarını dışarıda bırakmadığına da dikkat çekti.

KİP’te daimi ve geçici personel olacağını aktaran gazete, küçük miktarda da asker ve polisin de görevlendirileceğini belirtti.

Gazete yeni mevzuatla KİP’in, hiçbir organik ilişkinin olmayacağı polisin bir birimi olarak faaliyet göstermeye son verileceğini, ancak ulusal güvenlik konularındaki sıkı işbirliğinin muhafaza edileceğini belirtti.

ALTI MÜDÜRLÜK

Fileleftheros gazetesi ise edindiği bilgilere göre KİP’in 6 müdürlüğe ayrılacağını belirterek, oluşturulacak müdürlükler arasında Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nin korunması, bölgedeki hidrokarbonlar konusu, iç güvenlik, uluslar arası ilişkiler, “ateşkes hattının” izlenmesi ve askeri disiplinle ilgili olanlar da bulunduğunu belirtti.

Bugünkü polis devleti görünümünün terk edileceğini ve sivil bir daire olacağını aktaran gazete, yasa tasarısına göre hükümet değişikliğinde artık KİP’in oluşumunun değişmeyeceğini de kaydetti

KİP MENSUBUNUN ARABASI KUNDAKLANDI

Haravgi gazetesi KİP’te görev yapan bir polisin aracının dün kundaklandığını yazdı.

Araçta maddi zararlar meydana geldiğini kaydeden gazete, polisin olayla ilgili soruşturmasının sürdüğünü belirtti.