Yeni bir diplomat başkan atanması ve yapısı ile çalışma şeklini kökten değiştirecek yasanın Rum Meclisi tarafından onaylanmasını bekleyen Rum İstihbarat Teşkilatı’na (KİP) geçici başkan atandı.

Fileleftheros “Kuros Devralana Kadar KİP’e Geçici Başkan” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Rum polisinden kıdemli müfettiş Marios Hristofidis’i geçici olarak KİP Başkanlığı’na atadığını yazdı.

Habere göre Pendaras’ın istifasıyla boşalan KİP başkanlığına (asaleten) Kiriakos Kuros isimli diplomat atanacak. Kuros’un halen belirli dönemlerde KİP’e giderek bilgi aldığı, “milli güvenlik” ve “Kıbrıs’ın jeostratejik konumu” ile ilgili komitelere katıldığı haber verildi.

Eski Başkan Pendaras tarafından hazırlanan ve istifasından önce sunulan yeni KİP yasa tasarısının aylardır mecliste olduğu ancak bazı maddelerine itirazlar bulunduğundan ne zaman oylanacağının bilinmediğini kaydeden gazete yeni yasanın öngördükleriyle ilgili özetle şu bilgileri verdi:

“Teşkilat bölümlere ayrılıyor ve bölgeyle ilgili verileri analiz edecek ve Başkan’a (şu anda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis) bilgi verecek sivil personel alınmasını öngörüyor. KİP her zaman polisler tarafından yönetildi. Şu anda bu göbek bağının kopması zor olacak çünkü yeni teşkilatın sadece küçük bir kısmı, operasyonel bölümü poliste kalacak.”