Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın, analog yayın yapan televizyon kanallarının yayınları için kullanılan frekansların, dijitale dönüştürülmeden önce, mobil iletişim için kullanılmaları amacıyla, lisans verilmesi sürecinde olduğu kaydedildi.

Fileleftheros gazetesi “Daha Çok ve Daha Hızlı Kablosuz İnternet” başlıklı haberinde, hedeflenen şeyin, mobil telefon sağlayıcılarına, daha iyi ve yeni kablosuz internet hizmetlerine, aynı zamanda veri trafiği hızının artırılmasına ilişkin ilave imkânlar sağlanması olduğunu belirtti.

Analog televizyon serisinin, mobil bağlantıya taşınacağını yazan gazete, 2018 yılına kadar Rum kesiminin yüzde 60’ının, 2020’ye kadar da yüzde 75’inin 4G teknolojisine geçmesinin beklendiğini ekledi.

Gazete “İşgal Altındaki Bölgelerle Frekans Sorunları” ara başlıklı haberinde ise, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı ile Elektronik Haberleşme Birimi’nin, kablosuz veri aktarımı konusundaki yeni olanaklarla birlikte, KKTC ile yıllardır anlaşmazlık konusu teşkil eden frekanslar konusunu da “kapatmaya” çabaladığını ifade etti.

Rum kesimi ile KKTC’deki kanalların vericileri arasında yıllarca parazit sorunu yaşandığını belirten gazete, bu sorununun, Rum kesimindeki kanalların başka bir frekans aralığından yayın yapmaları ve dijital yayına geçmeleriyle rahatladığını kaydetti.

KKTC’deki televizyon kanallarının çoğunun da dijital yayına geçtiklerini yazan gazete, ancak bahse konu frekanslara sinyal gönderen bazı kanallar bulunduğunu ifade etti.

Gazete, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na dayanarak, “mevcut radyo spektrumunun, komşu ülkeler ve KKTC’den gelen radyo komünikasyon yayınlarından etkilenmelerinin beklendiğini” iddia etti.