Güney Kıbrıs’ta geçtiğimiz Pazar günü yapılan milletvekilliği seçimlerinin ardından meclis başkanlığı seçimi için adayların ve olası ittifakların yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığı belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, meclis başkanlığı adaylığına ilişkin haberlere geniş bir şekilde yer verdiler.

Meclis başkanlığı adaylığı için masada şu anda, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Dayanışma Hareketi milletvekili Dimitris Şilluris ve Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis’in isimlerinin bulunduğunu yazan gazete iki adayın daha çıkmasının ihtimal dışı olmadığını, bu isimlerin ise DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın  olabileceğini belirtti.

Gazete Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın adaylığının uzak olduğunu, ayrıca İttifak’ın dün akşam da bu konuda karar almadığını tüm senaryoların açık olduğu yönünde görüş ortaya koyduğunu yazdı.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ve DİKO’nun meclis başkanlığını talep etmemesini; DİSİ veya AKEL’i desteklemeyeceğini, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un adaylığının desteklenebileceğini açıklamasına ve  başkanlık seçimlerine yönelik hareket etmesine bağlayan gazete, Papadopulos’un, bunun karşılığında Sizopulos’tan 2018 başkanlık seçimi için destek  talep edeceğini belirtti.

Gazete ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam Atina’dan adaya döndüğünü, bugün ise seçim sonuçlarını değerlendirmek ayrıca meclis başkanlığı için izlenecek tutuma netlik kazandırmak için DİSİ Başkanı Averof  Neofitu ile bir araya gelmesinin de beklendiğini yazdı.

Habere göre DİSİ içerisinde, ilk seçeneğin Averof Neofitu’nun meclis başkanlığı adaylığını talep etmesi olduğu dillendirilmekte.

Gazete DİSİ içerisinde başka alternatif senaryoların da bulunduğunu belirtti.

Filelelftheros gazetesi ilgili haberi “Tüm Siyasi Parti Başkanları Pistte- Meclis Başkanlığı İçin Parti Planlamaları ve Taktikleri Gelişim Halinde” başlığıyla aktarırken, ELAM dışındaki tüm siyasi parti başkanlarının meclis başkanlığı adaylığının muhtemel olduğunu yazdı.