Rum Meclisi’nin, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’ten garantilerin tamamen kaldırılması ve Kıbrıs’ın askersizleştirilmesini müzakere etmesini talep eden kararı onaylamasının ardından, bu kararın kınanması için KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne öneri sunulması, Rum basınında da yer aldı. 

Fileleftheros gazetesi, “Kararlar Savaşı- Sahte Meclis Kıbrıs Cumhuriyeti Meclisi’ne Garantiler ve Askersizleştirme Konusunda Yanıt Verecek” başlıklı haberinde, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) meclis grupları ve 4 bağımsız milletvekilinin, Rum Meclisi’nin kararının kınanması için Cumhuriyet Meclisi’ne öneri sunduğunu yazdı. 

Gazete haberinde ayrıca, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün’ün, daha önce yapmış olduğu, “Rum Meclisi’nin sıfır garanti sıfır asker kararının, Kıbrıs Rum tarafının gerçek niyetinin çözüm değil Enosis hedefine hizmet etmek olduğu” şeklindeki  yazılı açıklamasına da geniş bir şekilde yer verdi. 

Gazete Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu’nun konu hakkındaki açıklamalarını da aktardı.  

Haravgi gazetesi “Meclis’in Kararı Kabul Edilemez-Burcu Tek Taraflı Karardan Söz Etti” başlıklarıyla verdiği haberinde gerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu gerekse Başbakanı Hüseyin Özgürgün’ün açıklamalarına yer verdi.