Rum Meclisi’nin, dün, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya karşısındaki yaptırımlarının kaldırılmasına dair bir karar benimsediği haber verildi.

Karar taslağının, AKEL ve Vatandaşlar İttifakı tarafından sunulduğunu ve bunun çekimser kalmayı tercih eden DİSİ haricindeki bütün partilerin oylarıyla kabul edildiğini yazan Politis gazetesi, benimsenen kararda, Ukrayna krizinin bir sonucu olarak, AB ile Rusya arasında devam eden gerilimle ilgili duyulan endişenin ifade edildiğini belirtti.

Gazeteye göre Rum Meclisi, AB’nin Rusya Federasyonuna karşı uyguladığı yaptırımların verimsiz oldukları ve hiçbir şekilde Ukrayna krizinin çözülmesine yardımcı olmadıklarına dair görüşünü de ortaya koydu.

Meclisin kararında, bu yaptırımların, Rum Yönetimi ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri olumsuz yönde etkilediğinin belirtildiğini yazan gazete, kararda, Rusya’nın Kıbrıs sorunundaki destekleyici rolünün de vurgulandığını ve Rum hükümetinin, Avrupa Konseyi çerçevesinde, bu yaptırımların kaldırılması için çalışmaya davet edildiğini belirtti.

Gazeteye göre Rum Meclisi buna paralel olarak, Rum hükümetini, Rum ürünlerinin Rusya’ya ihracatına yönelik zemin oluşturulması için, bu yaptırımların kaldırılması amacıyla inisiyatifler üstlenmesi ve gerekli faaliyetlerde bulunması konusunda da teşvik etti.

Rum Meclisi’nin, iki taraf arasında bütün alanlarda var olan işbirliğinin ve ilişkilerin iyileştirilmesi için, parlamenter diplomasi çerçevesinde inisiyatif üstlenmeye hazır olduğunu belirttiğini de kaydeden gazete, kararda son olarak, Ukrayna krizindeki tüm müdahil tarafların, sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesine dair çabalarını sürdürmeye, aynı zamanda 12 Şubat 2015 tarihli Minsk anlaşmasını tam anlamıyla uygulamaya çağrıldıkları da ifade edildi.

PARTİLER

Gazeteye göre, Rum Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, konuyla ilgili açıklamasında, AB’yi iki yüzlülükle suçlarken, AB’nin, Ukrayna krizi dolayısıyla Rusya’ya yaptırım uyguladığı bir zamanda, “Türkiye gibi bir işgal gücüyle ticari ve başka ilişkiler geliştirmeye ise tereddüt etmediğini” iddia etti.

Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise açıklamasında, partisinin tavrına gerekçe olarak, Rusya’nın dost bir ülke olmasını gösterdi.

Bununla birlikte, kendilerinin de bir Avrupa ülkesi olduklarını unutmamaları gerektiğini dile getiren Neofitu, partisinin yaklaşım değişikliği için, Avrupa düzeyinde çalışacağını dile getirdi.

Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, partisinin tavrından ötürü DİSİ Başkanı Averof Neofitu’ya meydan okudu.