Fileleftheros gazetesi “Büyükelçilikler-Meclis İşbirliği” başlıklı haberinde, Rum Meclisi Dışişleri Komitesi ile yurt dışında görev yapan büyükelçilerin dün bir araya geldiğini yazdı.

Toplantıda, Güney Kıbrıs’ın siyasi, ekonomik ve diğer çıkarlarının ileriye götürülmesinin ele alındığı yazan gazete bunun, her yıl düzenlenen ve bu yıl da 30-31 Temmuz tarihlerinde yapılmakta olan yurt dışında görev yapan Rum diplomatik misyonların toplantısı çerçevesinde gerçekleştirildiğine de dikkati çekti.

Habere göre toplantı Güney Lefkoşa’daki “Filoksenia” Konferans Salonu’nda yapılıyor.

Rum Meclisi Dışişleri ve Avrupa Konuları Komitesi Başkanı Averof Neofitu, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Komite üyelerinin, Güney Kıbrıs’ın, yurt dışında görev yapan büyükelçileriyle görüşme fırsatı bulduğunu belirtti.

Neofitu, parlamenter diplomasisinin ağır bir öneme sahip olduğu bir dönemde temasların muhafaza edilmesinin ve karşılıklı görüş alış verişinde bulunulmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

Diplomatik misyonların Kıbrıs sorunun ötesinde Güney Kıbrıs’ı yatırım ve ticari alış veriş alanı olarak ileriye götürmesinin de önemli olduğunu söyleyen Neofitu, Kıbrıs sorununun çözümünün ötesinde, ekonominin güçlendirilmesinin de önemli olduğunu ifade etti.

Rum Dışişleri Bakanı Genel Müdürü Aleksandros Zinon konu hakkında yaptığı açıklamada, siyasi konuların ele alınmasının yanı sıra karşılıklı bilgilendirme ve işlevsel işbirliğinin de görüşülmesi imkanının bulunduğunu belirtti.

Zinon, yurt dışındaki büyükelçilerin, Güney Kıbrıs’ı temsil ettiğine dikkati çekerek bu çerçevede Güney Kıbrıs’ın milli, ekonomik, ticari ve tüm çıkarlarının ileriye götürülmesinin ele alındığını söyledi.

Rum Meclisi Genel Müdürü Vasiliki Anastasiadu ise görüşmeyi çok yararlı olarak nitelendirdi.

Gazete büyükelçilerin dün ayrıca Kıbrıs Rum müzakereci Andreas Mavroyannis tarafından da bilgilendirildiğini yazdı.